Културна размена с Кином - врх тренутне културе

ПЕКИНГ: Министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић разговарао је у Пекингу с министром културе и туризма Народне Републике Кине Луоом Шугангом.
vukosavljevic
Фото: Tanjug (video)

Током билатералног састанка, организованог у новоотвореном Културном центру Србије „Иво Андрић“ у Пекингу, двојица министара су констатовала врло успешну сарадњу између Србије и Кине која је последњих година значајно унапређена, али и разменили предлоге о будућој сарадњи.

Ми имамо велику подршку у активностима културне промоције Србије у Кини од стране његове екселенције министра и читавог његовог министарства и других државних органа Кине као што је Државна администрација за културно наслеђе, који заиста показују наглашен пријатељски став, изјавио је Вукосављевић након састанка.

Односи двеју земаља, констатовао је српски министар, су на врло високом нивоу и то се рефлектује и на културу, па је Србија добила помоћ и у отварању Културног центра, али и у бројним другим пројектима.

Ми смо данас имали састанке који ће резултирати, верујем, већ у наредној години, са неколико изузетно атрактивних изложби из Кине, појачаном филмском копродукцијом и стручном обуком наших археолога и конзерватора, али и Србија има шта да понуди кинеској страни, тако да је обим културне размене на изузетно високом нивоу и мислим да у у овом тренутку представља врх наших културних активности и наше културне политике, рекао је Вукосављевић.

Он је нагласио да је културна дипломатија један од алата за комуникацију и промоцију земље у свету, што су препознале многе земље, због чега неке од суседних земаља попут Румуније, Бугарске имају и више од 20 културних центара у свету.
Србија јесте у великом заостатку. Културни центар у Пекингу је други културни центар, поред оног у Паризу који је отворен пре 45 година, и ми сада надокнађујемо тај заостатак, рекао је Вукосављевић и поновио да планирају отварање културног центра у Москви, нада се, већ 2019. године, а у плану су и Берлин, Лондон, Брисел...

Културни центар Србије у Пекингу ће бити место за промоцију и српског културног наслеђа и савремене уметности, а посебна пажња ће бити посвећена промоцији књижевности.

Овде ће бити представљене књиге савремених српских писаца, организоване књижевне вечери, промоције и то ће бити прилика да се кинеским издавачима понуди да преведу дела савремене српске књижевности, али и непревдена дела класичне српске књижевности, врло захтевној кинекој публици, најавио је министар.

Министар Шуганг је истакао да је отварање Културног центра Србије у Пекингу историјски догађај у културној сарадњи двеју земаља и најавио да би следеће године требало да буде отворен Културни центар Кине у Београду.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести