Кустоска тумачења у Галерији Матице српске

Галерија Матице српске успевала је и у години за нама, а која је била у знаку пандемије, да одржи своје програме и омогући посетиоцима да у складу са епидемиолошком ситуацијом обиђу њену богату колекцију и актуелне изложбе.
д
Фото: Промо

Уз слоган „Живи уметност“ у Галерији ће се током јануара сваког петка, суботе и недеље одржавати различита тематска вођења, као и кустоска тумачења сталне поставке. Ти програми ће, како кажу у ГМС пружити посетиоцима нова уметничка искуства за памћење, уживање и препуштање уметности.

Програм кустоских тумачења започиње у петак, 15. јануара од 19 часова ауторским вођењем др Тијане Палковљевић Бугарски, управнице Галерије Матице српске кроз поставку слика великих формата, које су важан репрезент једног времена и јединствена сведочанства епоха. Представљањем одабраних дела насталих су у размаку од једног века посетиоци ће имати прилику да сазнају више о најмонументалнијим остварењима Паје Јовановића, Уроша Предића, Стевана Алексића, Петра Лубарде, Саве Шумановића, Петра Добровића и других великих уметника активних на српском културном подручју, као и да стекну увид у развој и домете српске ликовне уметности новијег доба. 

У суботу и недељу, 16. и 17. јанара од 13 и 17 сати одржаће се кустоска тумачења сталне поставке са најрепрезентативнијим делима национале уметности, која илуструју развој српске уметности и указују на њен положај у оквирима европске културе. Путовање кроз српску уметност повешће посетиоце од тренутка настанка првих икона мајстора зографа у 18. веку па све до модерниста 20. века који су преиспитали и довели у питање значење слике. Уз кустоска вођења кроз векове и стваралаштво најпознатијих српских уметника, посетиоцима се пружа прилика да осетите дух прошлих времена и сазнају све оно што до сада нису знали о националној уметности која се чува у колекцији Галерије Матице српске.

Н. П.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести