Лауреати Награде “Теодор Павловић” Сава Дамјанов и Сава Степанов

НОВИ САД: Дани Теодора Павловића, манифестација коју Банатски културни центар из Новог Милошева у сарадњи са Матицом српском организује 20. пут, почели су у Матици српској, у Новом Саду, уручењем Награда “Теодор Павловић” Сави Дамјанову и Сави Степанову.
Laureati Nagrade “Teodor Pavlović” Sava Damjanov i Sava Stepanov Foto: Dnevnik.rs
Фото: Лауреати Награде “Теодор Павловић” Сава Дамјанов и Сава Степанов Фото: Дневник.рс

Писац Сава Дамјанов награду је добио за књигу “Алзо шпрах Дамјанов” (Градска библиотека “Жарко Зрењанин”, Зрењанин, 2019), а ликовни критичар Сава Степанов за животно дело.

- Теодор Павловић је један од ретких стваралаца и културних радника који је више давао, него узимао - рекао је Дамјанов, подсећајући присутне на величину лика и дела обновитеља и реформатора Матице српске. - Награде неће ничијем делу помоћи. Његова вредност је сама по себи, али поштено је рећи да свакога радују.

Сава Степанов је такође подсетио на значај Теодора Павловића, покретача Музеја Матице српске, данашње Галерије Матице српске...

- Уметност опстаје. Различита су виђења њене будућности - део је говора Саве Степанова посвећеног мрачној страни данашње стварности. - Оно што је сигурно, уметност је потребна!

На почетку Дана Теодора Павловића, представљено је и трокњижје “Срби у Банату”, капитално издање Банатског културног центра, о ком су говорили Петар В. Крестић, Срђан Шљукић и Милан Мицић, у својству представника уређивачког одбора.

Присутнима су се обратили председник Матице српске Драган Станић и председник општине Нови Бечеј Саша Максимовић, речима о важности обнављања сећања на Теодора Павловића.

Књижевник и оснивач Банатског културног центра, Радован Влаховић, који је покренуо Дане Теодора Павловића рекао је да није било лако на почетку.

- У селу су мало знали о свом некадашњем мештанину ког су звали “луди Тоша”. Осећао сам се усамљено, али позвао сам људе, пријатеље и манифестација је кренула, развијала се, расла и подигла на војвођански национални ниво - поручио је Влаховић.

Дани Теодора Павловића биће настављени у четвртак у Банатском културном центру у Новом Милошеву.

И. Бурић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести