Лазару Кузманову награда “Ђорђе Табаковић”

НОВИ САД: Награду за архитектуру “Ђорђе Табаковић” за 2019. добио је новосадски архитекта Лазар Кузманов.
lazar kuzmanov
Фото: M. Cvijetić

Ово признање Друштва архитеката Новог Сада, установљено 1995. које носи име једног од пионира модерне архитектуре, додељује се за изузетан стваралачки и прегалачки допринос  у овој области и истакнута и плодотворна остварења на територији Војводине.

Веће Табаковићеве награде у образложењу указује на високи креативни домет дела Лазара Кузманова, стручну и научну делатност и публицистику, рад у стручним организацијама и настави на Одсеку за архитектуру Факултета техничких наука у Новом Саду, као и константну ангажованост на бранику архитектуре и културе уопште. По њиховој оцени он је пример како се развија један архитекта, учешћем на конкурсима и на њима добијеним наградама, признањима и откупима.

Градитељски опус архитекте Лазара Кузманова чини четрдесетак остварења различите садржине које је радио сам или у коауторству са више својих колега, у почетку највише с Иљом Микитишином, а у последње време са Миљаном Цвијетићем. У поплави објеката формалне, декадентне постмодерне, његови објекти, по мишљењу чланова Већа повратили су „ново-стари“ дух градској стамбеној архитектури. Увођењем прочишћених ликовних елемената сложених у простудиране вишебојне целине, вратили су архитектуру у једну од њене три основне компоненте – у уметност.

Сваки објекат је у сагласју је са околином. Познавање протекле и праћење савремене светске архитектуре омогућава му да је интерпретира на њему својствен начин, без директног преузимања облика и рутине. У образложењу су наведене и неке од стамбених зграда у Новом Саду које је пројектовао Лазара Кузманов са детаљима који прерастају у симбол чинећи их посебним и препознатљивим. Издвајају се црвени квадрат на зградама у улицама Цара Душана и Цара Лазара, плава стола у улици Данила Киша, плави медаљони у Железничкој улици, игра белих парапета и континуалних прозорских трака у  улици Лазе Нанчића, лођама разлучени углови у улици Станоја Станојевића и Железничкој, игра црно белих поља у улици Васе Стајића.

За реализације и пројекте Кузманов је добио двадесетак награда и признања, излагао је на десетак  изложби од којих су две биле самосталне, а као овогодишњем лауреату биће му приређена и монографска поставка на којој ће му бити уручена и награда.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести