Лувр неће изложити да Винчијеву слику "Салватор Мунди" 

ПАРИЗ: Кустоси Лувра су одлучили да не изложе слику "Салватор Мунди" као аутентично дело Леонарда да Винчија, јер сумњају у његову аутентичност, пренео је Њујорк Тајмс.
e
Фото: pixabay.com

У најбољем случају, како наводе, та слика може да се означи као рад Леонардових ученика. 

Експерти за уметност ренесансе су подељени у вези с пореклом ове слике, која се сматра најскупљом сликом на свету. Слика се тако неће наћи на великој излозби посвећеној 500 година од смрти једног од највећих сликара свих времена, јер стручњаци нису убеђени да је слика искључиво дело да Винчија. Историчар уметности и писац Бен Луис један је од оних који тврди да то јесте да Винчијево дело које је продата за 450 милиона долара код Кристија у Њујорку 1217. године.

Неки од светских стручњака за Леонарда укључујући Мартина Кемпа, емеритус професора историје уметности на Оксфорду, тврде да је то одавно изгубљено да Винчијево дело. Остали стручњаци су опрезнији. 

Иначе, купац слике је био престолонаследник Саудијске Арабије Мохамед бин Салман, који се сложио да ће ово дело бити највећа драгоценост у Лувру Абу Дабија и принц је пристао да слика буде изложена и у Паризу на великој изложби у част Леонардовог јубилеја. 

Слика је неочекивано повучена прошле године и најављено је да неће бити изложена ни у Лувру ове јесени.

Према речима стручњака, слика ће, ако се не докаже да је оригинално дело Леонарда, пасти на 1.500.000 долара. 

А пре него што је слику купио принц из Саудијске Арабије, купила су је два америчка конзерватора на распродаји неког поседа у Њу Орлеансу за 1.175 долара. Била је у очајном стању и тек после неколико година рада на њеном чишћењу и рестаурацији посумњали су да је у питању слика Леонарда да Винчија. 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести