"Мајска скупштина - 170 година после" у Патријаршијском двору

НОВИ САД: Изложба „Мајска скупштина 1848. - 170 година после“ биће отворена у четвртак, 4. октобра, у Патријаршијском двору у Сремским Карловцима, најавила је Галерија Матице српске.
majska skupstina izlozba
Фото: Tanjug (Galerija Matice srpske)

Ове године поклопила су се три значајна јубилеја: 100. годишњица присаједињења Војводине Краљевини Србији, 170. годишњица одржавања Мајске скупштине у Сремским Карловцима и 200. годишњица рођења сликара Павла Симића (1818-1876).

Сва три јубилеја преплела су се у једној слици „Српска народна скупштина 1. маја 1848. године“ Павла Симића, која је централна тема изложбе „Мајска скупштина 1848. - 170 година после“. 

Она указује на преплетеност животног пута једног уметника и историјског догађаја којем је присуствовао и који је забележио на слици, а истовремено и на значај овог ремек-дела у колекцији Галерије Матице српске и националној уметности и визуелној култури.

Након приказивања изложбе у Галерији Матице српске (13. мај-1. октобар 2018), а у сусрет обележавању 100. годишњице присаједињења Војводине Краљевини Србији изложба ће бити приказана и у Патријаршијском двору у Сремским Карловцима.

Слици „Српска народна скупштина 1. маја 1848. године“, која представља централни експонат изложбе, придружена је истоимена композиција изведена у техници графике и фотографија Павла Симића, а употпуњена је текстовима о аутору и слици, предметима и документима, као и документарно-играним филмом који је у поводу јубилеја снимила Радио-телевизија Војводине у сарадњи с стручњацима Галерије и који ће се емитовати током трајања изложбе.

Аутори изложбе су др Снежана Мишић и мр Данило Вуксановић, а изложбу прати двојезична публикација са ауторским текстом др Снежане Мишић у којем се слика тумачи у контексту политичко-историјских околности и националних тежњи српског народа на територији Аустријског царства у19. веку.

Изложба ће у Патријаршијском двору у Сремским Карловцима бити отворена до 25. октобра.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести