Манастир Петковица инспирација уметницима с девете ликовне колоније

НОВИ САД: Изложба слика с девете колоније, али десетог сликарског сусрета одржаног ове године у манастиру Петковица отворена је у холу Покрајинске владе, коју је у име епископа сремског Василија званично отворио протојереј-ставрофор Бранислав Поповић.
likovna kolonija izlozba
Фото: vojvodina.gov.rs

Организатор досадашњих сусрета академских сликара и студената Академије ликовне уметности у Новом Саду био је Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, у чије име данас се обратио помоћник за односе с верским заједницама Мирослав Илић.

Илић је рекао да смо овогодишњим десетим сликарским сусретом заокружили један леп период учешћа у уметничком - сликарском односу према српским светињама, какав је и сам манастир Петковица.

Бисер фуршкогорског средњовековног фрескописја осликан је кроз призму сваког појединачног уметника, који су на свој начин и израз доживели ове сусрете, рекао је он и додао да је задовољство тим веће што је и селектор колоније и програмски директор Галерије Матице српске мр Данило Вуксановић био део тима, а посебну захвалност сви заједно дугујемо мати Антонини и целом сестринству, како би из окриља манастира насликали близу двадесетак радова, који су данас пред нама.

Фото: vojvodina.gov.rs

По речима селектора мр Данила Вуксановића, међу фрушкогорским тачкама српске духовности у низу манастира које сведоче о вековности српских манастира налази се и Петковица, која свакако заслужује посебно место, јер надахњује и инспирише уметнике.

Ове године у колонији су учествовали Кристина Брковић, Драган Бартула, Дуња Николаја Попов, Невена Гавриловић, Маријета Сидовски, Видоје Туцовић и ја, набројао је Вуксановић и прецизирао да сврха ових колонија јесте и у томе да се ове слике могу и купити, како би се помогло манастиру Петковица.

Мати Антонина овом приликом се захвалила, како ресорном секретаријату, тако и уметницима, нагласивши да је манастир Петковица по свему изузетан, јер у окриљу сремске епархије негује дух сестринства и заједништва, у изузетној и посебној црквеној баштини Србије, која је стара шест векова. Како она сматра, уметници су одраз духовног стања једног народа и зато је неговање посебног духовног сликарства веома важно, јер без тога нема ни наше вере.

Фото: vojvodina.gov.rs

У уметничком делу програма, након доделе захвалница учесницима колоније, обратио се песник Мирослав Алексић, који је изрецитовао своје стихове песама посвећене манастиру Петковици, као и сликарима овогодишње колоније.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести