Маријана Коларић нови директор Музеја савремене уметности

БЕОГРАД: Маријана Коларић, историчарка уметности и кустоскиња, од данас је директорка Музеја савремене уметности у Београду, саопштило је Министарство културе и информисања.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

Одлуку у њеном именовању донела је Влада Србије на данашњој седници.

Коларић је једна од оснивача Галерије „Новембар“ у Београду, где је уметничка директорка и главна кустоскиња. Од 2011. до 2015. радила је као стручни сарадник за културу у Градској управи Панчева, а истовремено од 2010. до 2017. године као независна кустоскиња организовала неколико изложби у Србији и иностранству са посебним интересовањем за уметност и уметничке праксе земаља југоисточне Европе, као и феномене који произилазе из актуелних друштвених дешавања. Чланица је одбора 58. Октобарског салона - Београдског бијенала од јануара 2019.

Била је селектор и кустос 17. бијенала уметности „CEE Art Gates: Стања стварности у Србији“ одржаног 2016, као и кустос изложбе „Воyаге: Путовање кроз савремену српску уметност“ у Музеју кинеске уметности у Шангају од новембра 2017. до априла 2018. године.

Дипломирала је на Филозофском факултету Универзитета у Београду, на катедри за историју уметности 2010. године.

Управни одбор Музеја оценио је Маријану Коларић као најозбиљнијег и најквалитетнијег кандидата за обављање челне позиције у овој установи, а након што је представила свој предлог програма рада Музеја базиран на обради и унапређењу колекције, програмских садржаја, људских ресурса, сарадње, публике и остваривања сопствених средстава, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести