Марина Абрамовић позива српске уметнике на мастер клас

БЕОГРАД: Једна од највећих уметница данашњице, Марина Абрамовић, упутила је позив младим уметницима и заинтересованим студентима из Србије за учешће на мастер класу, који ће одржати у оквиру своје ретроспективне изложбе Музеју савремене уметности (МСУ) у Београду "Чистач". 
marina abramovic
Фото: Tanjug (video, arhiva)

Одабрани учесници ће у програму који траје три дана, од 24. до 26. септембра, провести време с њом у интензивном уметничком раду, истраживању, учењу и упознавању света уметничког перформанса. 

Сви заинтересовани треба да се пријаве до 25. августа на адресу masterclass@msub.org.rs, након чега ће Марина Абрамовић одабрати највише 20 учесника који ће по завршетку тродненвног програма добити сертификат.

Пријава треба да садржи кратку биографију потенцијалног учесника и представљање три рада - перформанса са описом. 

Потребно је и приложити видео и фото материјале пријављених радова (квалитет видео и фото материјала није пресудан). 
Радови могу бити већ изведени или специјално осмишљени за ову прилику. 

Сви они који буду одабрани за мастер клас, обавезни су да дају своју сагласност за снимање, фотографисање и коришћење лика у материјалима забележеним у току ова три дана. 

Велика ретроспективна изложба "Чистач" Марине Абрамовић биће отварена 21. септембра у Музеју савремене уметности у Београду и трајаће до 20. јануара 2020. 

Изложба хронолошки прати све фазе комплексне педесетогодишње каријере Марине Абрамовић - од раних сликарских и концептуалних радова, преко соло перформанса и заједничког рада с бившим партнером Улајем, до култних радова из самосталне каријере Абрамовићеве. 

Публика ће моћи да погледа више од 120 радова (слике, цртежи, објекти, фотографије, аудио и видео радови, филмови, сценографије, реперформанси и архивска грађа), антологијска дела уметности перформанса (серија Ритам, Липс оф Тхомас,

Релациони радови, Прелазак преко ноћног мора), као и дела која су обележила њен рецентни опус (Балкански барок, Седам лаких комада, Уметник је присутан).

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести