Марина Абрамовић: Увек сам била ратник

БЕОГРАД: Славна мултимедијална уметница Марина Абрамовић, која је после четири деценије поново у Београду поводом њене ретроспективне изложбе "Чистач", каже да се враћа са много емоција, носталгије и сећања.
marina abramovic
Фото: Tanjug (video, arhiva)

У Музеју савремене уметности у суботу ће бити отворена њена изложба, последња у низу коју је видело неколико стотина хиљада посетилаца у Скандинавији, Немачкој, Италији и другим земљама.

На питање шта је "Чистач" и зашто је тако назвала ретроспективу, Абрамовић за РТС одговара да не воли да каже ретроспректива, јер кад се то каже "онда се од уметника очекује да ускоро и умре зато што је направио све што је направио и то је крај живота и крај циклуса рада".

"Хтела сам да се зове Чистач зато што то за мене значи нешто друго – чистач прошлости, чистач сећања, меморија, чистац свог сопственог дела где треба да будеш критичан и очистиш све што ниси добро урадио и само покажеш публици оно што је најбоље", каже уметница.

Коментаришући то што је изложбу посветила младима и шта од њх очекује, Абрамовић одговара да од своје генерације не очекује много, да заправо не очекује ништа.

"Моја генерација је урадила то што је урадила, али млади људи, то је будућност. Када на моју изложбу дођу млади људи ја знам да мој рад живи кроз њих. И то је мени врло важно. Не само да уметници, него једноставно сви млади људи из које год професије долазе јер имају неки увид у мој рад који може да им да нека упутства за свој сопствени живот", наводи она.

На питање колико савремена уметност одсликава наше доба, а колико утице на њега, она одговара да теорија да уметност може да промени свет није тачна.

"Мислим да ми не можемо да променимо свет, али уметност је кисеоник нашег друштва, са уметношћу можеш да видиш ствари на други начин, отвори ти свест. Уметност је врло важан део наше културе", каже Абрамовић.

Одговарајући на питање колико јој значи то што је следеће године њена велика изложба у Краљевској академији уметности у Лондону што је први наступ једне жене у историји те институције, она каже "да изгледа да је некако увек била ратник и увек је била прва у многим стварима".

"У нашој земљи када сам почела да радим перформанс уметност, то се није сматрало ничим, тако да сам стварно морала да се за 50 година изборим за своје место у друштву. И сада, после 250 година, жена није била у Краљевској академији, ја носим доста одговорности", закључила је Абрамовић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести