Матић: Филмски плакати важан део историје кинематографије

БЕОГРАД: Изложба "Трагови једног времена - Филмски плакат 1945-1970", на којој су представљени филмски плакати из фундуса и архиве Филмског центра Србије отворена је данас у Филмској галерији Дворане Културног центра Београда.
plakat
Фото: TANJUG/ TANJA VALIC/ nr

За изложбу је одабрано 50 плаката за филмове који су настали 40-их, 50-их и 60-их година прошлог века и који представљају значајна дела југословенске кинематографије попут "Скупљача перја", "Кад будем мртав и бео", "Раних радова", "Марша на Дрину", "Капетана Лешија" ...

Директор Филмског центра Србије Гордан Матић за Танјуг каже да је добар део плаката био у фундусу ФЦС-а, а да је тек неколико тих вансеријских артефаката било изложено у просторијама институције коју води.

"Те плакате су имали прилике да виде само привилеговани људи који долазе у ФЦС, углавном професионалци и новинари који се баве кинематографијом. Одлучили смо да одвојимо средства из буџета ФЦС-а за 2021. годину за ресатурацију и дигитализацију плаката који су настали од 1945. до 1970. године. Плакате смо урамили и они сада чине поставку. Филмски плакати су важан део историје кинематографије", казао је Матић.

Додаје да изложба у Београду траје до 15. маја, а након тога ће филмски плакати кренути на турнеју по Србији.

"Поштоваоци кинематографије биће у прилици да виде изложбу у 24 града Србије. Та турнеја ће трајати годину дана", казао је Матић.

Наводи и да изложба садржи моделе дизајна филмског плаката од соцреалистичког за филм "Славица" до артистичког за "Скупљаче перија".

"Публика је у прилици да види различите приступе настајању филмског плаката. Од када је Тулуз Лотрек направио први филмски плакат његова функција је да привуче људе да гледају филм. Не само са лицима глумаца који продају филм већ и са садржајем остварења", казао је Матић и додао да филмски плакати умеју да сведоче и о развоју бископске публике и њених потреба од реализма до апстракције.

Изложба "Трагови једног времена - Филмски плакат 1945-1970" биће део и програма Мреже фестивала: Фестивала европског филма Палић, Фестивала сниматељских остварења "Слика у покрету" у Новом Саду, ЛИФФЕ у Лесковцу, Фестивала глумачких остварења „Филмски сусрети“ у Нишу, Фестивала филмског сценарија у Врњачкој Бањи и Фестивала ауторског филма у Београду.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести