Медаковић: Верујем да аукције "Југоекспорт" неће бити

БЕОГРАД: Музеј града Београда најављује да ће се појавити у својству купца, уколико се одржи јавно надметање за 148 уметничких дела из "Југоекспорт" система у стечају, које је заказано за сутра.
w
Фото: Pixabay.com

Директорка тог музеја Јелена Медаковић каже за Танјуг да очекују да аукција неће бити одржана, али да су уплатили депозит од четири милиона динара, као и сви који су желели да учествују на аукцији.

"Изаћи ћемо у својству купца, али се надам и очекујем да ћемо искористити право прече куповине и да ту неће бити неких неочекиваних и лоших обрта", рекла је Медаковић.

Подсетила је да су по убрзаној процедури, што закон омогућава, сва дела прогласили за културно добро и додала да су се обратили и Привредном суду, те да сада чекају меру забране.

"Да ли ће се то десити или не, у овом тренутку не знам", навела је Медаковић.

Како је истакла, могућност да уплате депозит и крену у "борбу" за откуп дела уследила је након њихове инцијативе коју је, како каже, заменик градоначелника Горан Весић прихватио још пре годину дана, када је на финансијски план музеја стављена одређена количина новца за непредвиђене ситуације.

"Ми некада слике које по својим карактеристикама треба да буду у овом музеју видимо на неким страним аукцијама. Никада пре установа није имала такав фонд, изборили смо се за то и сада смо у ситуацији да можемо да одреагујемо. То је нешто што се показало као веома оправдана одлука да се средства планирају за аквизиције које су непредвидиве", рекла је Медаковић.

Изразила је задовољство реакцијом надлежних поводом најављене продаје уметничких дела, подсетивши да је министарка културе и информисања Маја Гојковић тражила да се хитно обустави њихова продаја, те да је реаговао и заменик градоначелника Београда.

"Он је на нашу иницијативу одмах реаговао и ми смо све наше правне могућности искористили. Министарка Гојковић пружила је велику подршку и обзиром да држава учествује на овај начин и да је ово први пут овако покренута акција, а од изузетне је важности не само за наш музеј, него за принцип за који сада морамо да се изборимо, верујем да ће се аукција обуставити, а уколико је ипак буде, да ћемо реализовати наше право прече куповине и доћи до тих дела", рекла је Медаковић.

Подсетила је да је реч о уметничким делима неких од најпознатијих сликара наше историје уметности - Петра Лубарде, Милана Коњовића, Миће Поповића...

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести