Међународна изложба цртежа у Музеју савремене уметности Војводине

Око 70 уметника биће заступљено на изложби “(Пре)цртано - савремени цртеж о Лироја Нимана до данас”, која ће бити отворена 15. јуна у 20 сати, у Музеју савремене уметности Војводине, у Новом Саду.
Izlozba/Muzej savremene umetnosti
Фото: Музеј савремене уметности

Кустоси су Томас Ву и Мирјана Душић Лазић, а изложба, која се реализује у сарадњи са “Лирој Ниман центра за графику” Универитета за уметност Колумбија (Њујорк), део је међу- народног пројекта “Draw/ Цртеж”.

Како јављају из МСУВ, изложба “(Пре)цртано” пружа несвакидашњи увид у процес цртања, као и у најскровитије мисли уметника. Изложба тежи да открије сирову форму креативне енергије која каналише суштинску идеју уметника или уметнице, а која није прочишћена за јавну потрошњу. За разлику од уметничих дела која су створена за јавну или комерцијалну употребу, овај разнолики низ дела укључен у изложбу “(Пре)цртано”, открива аутентичност која постоји у личним просторима и која је сакривена од ока јавности, као што су скицен блокови и атељеи уметника. Сврха ове изложбе, усредсређене на медијум цртежа, није да прикаже завршене, дотеране производе традиционалних уметничких изложби, већ напротив, аутентичне, нефилтриране почетке онога што се кроз цртеж бележи.

Концепт пројекта “Драњ/ Цртеж настао је открићем неколико скицен блокова за које нико није знао да постоје, а који су пронађени постхумно у њујоршком атељеу Лироја Нимана (1921–2012). Јасна разлика између цртежа који прекривају странице скицен блока у периоду од 1949. до 1952. године и карактеристично шаљивих и достојанствених приказа Ниманове „Американе” је драстична и обилује нескладом. Сам Ниман је јавно тврдио да у свом раду не покушава да задире много дубље од површине. „Када сликам, озбиљно разматрам понашање особе у јавности – површинску фасаду”, написао је у књизи Уметност и животни стил. „Не интересује ме превише како људи изгледају када се пробуде или како се понашају код куће. Понашање особе у јавности одражава труд те особе да изгради одређени имиy.”

У покушају да дају одговоре на ово питање о унутрашњем дијалогу уметника и уметница, уметници попут Џаспера Џонса, Кики Смит, Сесили Браун, Вилијама Кентриyа, Саре Се и Каре Вокер, изложиће своје цртеже на несвакидашњи начин, као да су у сопственом атељеу. Иако су традиционалне изложбе укључивале скице и студије као секундарне додатке раду уметника и уметница, у овом случају овакви радови се стављају у први план. На тај начин, изложба “(Пре)цртано” нуди увид у стваралачки процес, у микрокосмос креативног ума уметника.

У сарадњи са МСУВ, на изложби ће, поред дела колекције Лирој Ниман центра, бити приказани и радови уметника и уметница из целог света, као и стваралаштво десет уметника и уметница млађе генерације из Србије. Изложба “(Пре)цртано - савремени цртеж о Лироја Нимана до данас”  биће отворена до 9. јула.      

И. Б.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести