Међународни дан светлости кроз виртуелни програм

БЕОГРАД: Народна библиотека Србије (НБС)подржава обележавање Трећег Међународног дана светлости 29. маја у оквиру којег ће бити организовани трибина и конкурси из различитих области стваралаштва, науке и дечје едукације.
e
Фото: Pixabay.com

Трибина под насловом “Види светлост. Аватар” одржаће се у 18 сати, на онлајн Zoom скупу који ће уживо бити емитован на друштвеним мрежама.

Како је саопштио организатор, учествоваће Мирјана Прљевић (Teslinianum.com ), Дивна Вуксановић, филозоф и професор униврзитета, Дарко Танаскоћевић, професор универзитета, оријенталиста, бивши амбасадор Србије при Унеску, и Дарко Доневски, астрофизичар из Центра за промоцију науке.

Модераторка ће бити Милена Ђорђијевић из Народна библиотеке Србије, док је уредница програма и реализаторка манифестације Зорица Матић.

Након успешно организоване Међународне године светлости и светлосних технологија 2015. године у чијем обележавању је учествовало 147 земаља, а међу којима се бројним активностима и програмима истакла и Србија, УНЕСКО је усвојио Међународни дан светлости који ће се обележавати једном годишње.

Овога пута љубитељи светлости ће имати прилику да учествују и прате програм у онлајн форматима 29. и 30. маја, који ће обухватати дечје радионице, дела из визуелне уметности, књижевне садржаје и конференције на тему различитих аспеката светлости.

Овим поводом, Национални координациони комитет Међународног дана светлости објавио је јавни конкурс за визуелне уметнике и отворени позив за писмене радове и онлајн конференције, а заинтересовани све детаље могу наћи на званичном сајту.

"Овогодишња глобална тематика ''Види Светлост'' може бити коришћена у складу са нашим личним перцепцијама, што подстиче њену културну разноврсност. У складу са новонасталом ситуацијом, те повећаним ''кретањем'' у виртуалном простору, МДС Комитет сугерише појам „Аватар“ као додатну одредницу у поменутом контексту“, објашњавају из организације.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести