МЕЂУНАРОДНИ СИМПОЗИЈУМ Светска имена у Новом Саду

НОВИ САД: Гала међународни симпозијум уметности“ одржаће се од 22. до 27.октобра у Новом Саду, прво у „Ресету“ у Сремској Каменици, а затим и у Галерији Матице српске.
1
Фото: Boris Kočiš

Организатор академске конференције која ће окупити уметнике из целог света је млада сликарка Гала Чаки, којој су баш овакви симпозијуми у иностранству отворили „врата у свет“ и начинили је успешном у уметничком свету са њених свега 30 година. Галина невероватна енергија омогућила је да сви уметници на њен позив пристану да дођу без оклевања.

- Одлучила сам се да симпозијум организујем у „Ресету“, јер је надомак Новог Сада, на сат времена вожње од Београда, место изоловано од градске свакодневице са савршеним погледом на град и панораму Фрушке горе, но само место не би било посебно да није изузетне сарадње са власником Милошем- каже Гала Чаки и додаје да има визију како све треба да изгледа, а да је годинама имала задршку када је организација оваквог догађаја у питању, иако су је старије колеге храбриле, јер је сматрала да није дорасла задатку.

Она каже да се почетком ове године одлучила да ризикује, али је идеја била мали симпозијум, на којем ће дела изложити само њене колеге и пријатељи.

- Онда сам се одлучила на још већи ризик, да позовем светски познате уметнике и помислила када сам већ стекла њихово поштовање, кад ћу, ако не сада- каже Гала и додаје да јој је тада подршку пружила и премијерка Ана Брнабић, која је најавила свој долазак.

Дела уметника публика ће моћи да погледа 23.октобра на свечаном отварању у „Ресету“ на којем је свој долазак потврдила премијерка, али и министри, банкари, амбасадори, бизнисмени и колекционари и биће изложено 15 дела, које ће након тога од 25.октобра бити премештена у Галерију Матице српске од 19 часова. Након пристанка уметника да дођу, симпозиум добија епитет светског, а Гала скромно сматра да је то била срећа. Они који су имали прилику да је упознају знају колико је вредна, упорна и талентована, али нека мисли да је послужила срећа.

- Пар недеља пред симпозијум могу слободно да кажем да организација оваквог догађаја изискује огромно знање, способност, укљученост много људи, а не рад једне особе, иако сам ја и преговарач и организатор, особа која тражи спонзоре, бира слике, позива људе на свечано отварање, бира кецеље за сликаре, опрема слике... Интересантно је шта све човек може, када је жеља велика- каже Гала и додаје да су припреме још увек у току, али да је наишла на проблеме које као ликовни стваралац, није могла ни да сања.

Тако су пристигле слике из Кореје задржане на царини, јер је та земља код нас означена као опасна, па уместо да се бави тиме како ће изгледати поставка, Гала је морала да трчи и „ослобађа“ слику.

-И толико других ствари које су се десиле успут, и за које сам захвална, јер сам много научила. С друге стране, није било тешко окупити уметнике у Новом Саду, упутила сам им позив и они су одмах пристали, што је велика част за мене, јер сам од многих млађа и до 30 година- истиче млада уметница и додаје да сада може да се насмеје свим лошим људима који су кочили њен развој у Србији, а било их је...

Као младом ствараоцу јој је много значило, прича Гала, упознавање великих имена из света уметности на баш оваквим симпозијумима. Према њеним речима, тада имате прилику да видите како раде, размишљају, причају и зашто су баш они велики.

- Управо зато сам одлучила и да организујем овакав скуп, како би помогла младим, квалитетним ствараоцима, који нису у могућности да прикажу свој рад у иностранству, да то и учине, јер сам уверена да у Србији има много квалитетних уметника, који попут мене, не могу да прођу ни на једном конкурсу. Мој задатак је да им покажем да могу- каже Гала Чаки и истиче да у Србији постоји више од 300 уметничких колонија, сабора, симпозијума, но тек пар њих има статус стручног и међународног.

Њен симпозијум се разликује од других, сматра Чаки, што осим стручности, таргетира и организационо, промотивни, пословни аспект савремене уметничке продукције, односно као сваки развијени симпозијум уметности, спаја друштвене, економске и политичке факторе, што све тражи уметничка сцена како би напредовала и развијала се.

- Симпозијум је важан за публику, уколико може да понуди сусрет са делима великих ствараоца, јер наша публика често није у могућности да оде у иностранство и види та дела уживо и зато је ово важно за Нови Сад- каже Гала, која је у свој симпозијум укључила и два наша млада доктора уметности, како би им створила прилику, коју је и сама стекла у иностранству, обилазећи многе државе, јер су у Нови Сад позвани велики ствараоци, али и галеристи.

С друге стране, док се организује овакав велики скуп, платно трпи, јер како каже наша саговорница, ум је обасут енормном количином информација.

-Сада уопште немам времена да сликам, нити да се посветим свом сликарству, овај месец је посвећен организацији и питањима да ли ја то могу, иако су ми поједини људи из Министарства културе сугерисали да сам млада да овако нешто урадим и морам да их оповргнем, те за мене док се све не заврши нема одушка. Живео инат! - каже Гала с осмехом и додаје да је морала да одбије пар позива на иностране симпозијуме због свог, али да ће се већ у новембру наћи у Кини.

- Велику помоћ су ми указали Соња Сол, Сања Чежек, Борис Кочиш, Милан Бабић, Пеђа Богавац, Дејан Алексић, Комерцијална банка, Привредна комора, Агромеханика, фирме Калдерис, Миони и Срђан Ковачевић за могућност уручења награда у дворцу Шулхоф, као и Тијана Палковљевић која ми је омогућила да изнајмим Галерију Матице српске и то је важно истаћи, јер ми је њихова подршка у свему била јако важна- каже Гала, којој се Комерцијална банка недавно обратила и склопила сарадњу, тако што су једну од Галиних слика ставили на платну картицу.

Она каже да је све навело да размишља о потреби свих људи за лепим, али је и показатељ да је сарадња између банке и ствараоца могућа.

Маша Стакић

 

Уметници које ће Новосађани имати прилику да упознају

Први симпозијум садржаће слике признатих уметника из целог света и то: Jingdong Shen (Кина), Схиџионг Wu (Kina), Lee Youngji (Koreja) Mohammed Al Atiq (Katar), Benny Oentoro (Singapur/Indonezija), Lalo Sanchez Del Valle (Meksiko), Sinisha Kashanjelski (Francuska/Makedonija), Klemen Brun (Nemačka/Slovenija), Kristina Milaković (Italija), Naod Zorić (Crna Gora), Justyna Warwas (Poljska), Petar Mošič (Srbija), Biljana Milenković (Srbija), Gala Čaki (Srbija), koja je u svim gore navedenim državama bila učesnik na simpozijumima.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести