In memoriam: Милан Кешељ, сликар

У родном Савином Селу у суботу је сахрањен сликар Милан Кешељ, једна од најособенијих фигура домаће, европске и глобалне ликовне сцене.
Milan Kešelj Foto: Dnevnik.rs
Фото: Милан Кешељ Фото: Дневник.рс

Током више од четири деценије, колико је био итекако видљив у свету уметности, реализовао је низ врхунских изложби добивши за своје стваралаштво мноштво награда и признања, не само у негдашњој Југославији, него и на међународној сцени. Уосталом, постао је члан Academie Europeene des Arts France i California Association of Bay Area Artist, а својевремено је америчко држављанство добио као „Alien of extraordinary ability".

Ипак, Париз је тај који у уметничкој биографији Милана Кешеља има посебно место и важност. Јер, прва његова велика изложба изван граница тадашње државе одржана је 1984. године у париском Salons de la comtesse Virginia de Castiglione, Institut Clauderer. Тада су га француска штампа и критичари, описујући његове футуристичке и симболичке визије, рељефне структуре на плавој позадини, назвали весником 21. века.

На Деветом интернационалном фестивалу сликарства Cagnes Sur Mer додељена му је специјална награда међународног жирија. Ово признање је тим важније јер су на овом фестивалу награђивани и чувени Jesus Soto, Yaacov Agam, Pierre Alechinsky... Ипак, можда и највеће признње Кешељ је добио када је уврштен у Енциклопедију савремене графике у свету, коју чини избор од 330 светских уметника – и где се нашао уз раме са Александером Калдером, Хенријем Муром, Виктором Вазарелијем и Жуаном Мироом.

Кешељеви радови данас се чувају у музејима и приватним колекцијама диљем  Европе и САД. У последњих неколико година у жижу су дошла три његова пројекта. Најпре „Цртежи – Лувр 2008 / 2010”, који је финале доживео великом поставком у Галерији Матице српске 2011, када је, поред 12 дигиграфија (дигитални принтова) његових одабраних радова, изложено и 566 оригиналних цртежа насталих током дугих Кешељевих шетњи кроз пет миленијума историје уметности представљених у најпознатијем светском музеју. Овом изложбом Кешељ је заправо разграђивао колективну слику музејске вредности експоната из Лувра кроз ауторску интерпретацију.

Други пројекат под називом „Од Колумба до Била Гејтса” био је посвећен Сједињеним Америчким Дрзавама, и он је представљен 2013. године у галерији Поклон збирка Рајка Мамузића, док је трећи из прошле године „На таласима Теслиног ума - чудесни свет” у фокусу имао научника чија открића и данас задивљују свет. Тада је изложио 13 платна великог формата на која је, како је сам навео, уз помоћ телекс траке пренео Теслине мисли.

„У париском часопису Echo du 8  критичарка Nicole Lesein рекла је за моју уметност да је весник 21. века. Тада још није било тако очигледно да ће 21. век бити век Николе Тесле. И ево, сада, када цео свет постаје свестан Теслине величине, на неки необичан начин, такорећи судбински, моје идеје се уклапају у Теслин чудесни свети”, записао је Кешељ поводом ове изложбе.

У припреми је велика монографија посвећена његовом стваралаштву чији излазак из штампе, нажалост, није доживео.

Е. Н. Л.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести