Месец франкофоније у Галерији Матице српске

Као и претходних десетак година март је у Галерији Матице српске посвећен обележавању франкофоније, њене разноликости, богатства, културног прожимања и утицајности.
GMS
Фото: Галерија Матице српске

О богатом програму Месеца франкофоније, који се ове године реализује под називом Инспирисани Француском, у сарадњи са Француским институтом у Србији и значају ове манифестације, јуче су на конференцији за новинаре говорили др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске и Владимир Маринковић, руководилац огранка Француског института у Новом Саду. Идеја манифестације, по речима др Тијане Палковљевић Бугарски је да се промовише пре свега француски језик, али пошто се они у Галерији баве ликовним језиком, намера им је да кроз ове програме промовишу везе француске и српске културе и њихове непосредне утицаје.

Током марта кроз предавања, концерте, стручна вођења, едукативне програме и креативне радионице за децу посетиоци ће имати прилику да се упознају са друштвено-уметничким приликама у Француској крајем 19. и почетком 20.века, са ликовном и музичком уметношћу тога доба, као и са значајем који су Париз и Француска имали за српске уметнике и развој српског сликарства.


Цртеж Милана Керца на поклон

Поводом Месеца франкофоније у Галерији Матице српске јуче је уручен и представљен и први поклон који су добили у овој години, цртеж познатог новосадског уметника Милана Керца(1914–1980) са приказом Париза из 1970. Цртеж је Галерији поклонио новосадски архитекта Сава Форкапић, који је указао да је Керац познатији као сликар и графичар, а да су му цртежи неправедно остали мање запажени иако је био одличан цртач. У серији цртежа које је урадио посебно место заузимали су Париз, Венеција и Холандија.


Најављена су два предавања кустоса ГМС, једно је о познатом француском визуелном уметнику Тулузу Лотреку с краја 19. и почетка 20. века, а друго је повећено великом  сликару Сави Шумановићу и његовим боравцима у Паризу. Програм ће обухватити и промоцију књиге др Дијане Метлић о приватним и културним француско- српским односима и причи о животу Олге Кешељевић и издавача Марка Барбеза. Француска музика биће представљена кроз дела која ће извести Новосадски дувачки квинтет. И суботње креативне радионице за децу биће овог мсеца посвећене упознавању са француском културом и уметношћу.

Захваљујући пројекту Дигитални новембар који је покренуо Француски институт у Србији, а прихватили су га бројни музеји, настали су кратки филмови о нашим уметницима који су живели и радили у Француској и чија се дела налазе у галеријама Србије. Ови филмови се емитују у Галерији, као и на РТС 3, и Браинз каналу. У припреми је и снимање друге сезоне овог серијала.

Владимир Маринковић је указао да се ове године обележава 50. годишњица међународне организације Франкофонија у коју је укључено 88 земаља, од тога 54 су стални чланови, а Србија је од пре неколико година придружени члан. Најавио је и богат програм током Месеца франкофоније припремљен за целу територију Србије у сарадњи са културним инситуцијама и универзитетима.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести