Метрополитен обележава 500 година од смрти Да Винчија

ЊУЈОРК: Њујоршки Метрополитен музеј обележиће 500 година од смрти Леонарда да Винчија изложбом његовог незаврсеног дела “Свети Јероним се моли у дивљини” који је позајмио из Ватиканског музеја.
leonardo da vinci
Фото: Youtube Printscreen

Слика ће бити изложена од 15. јула до 6. октобра, а велики мајстор је започео да ради на слици 1483. али је никада није довршио иако је умро 1519. године.

Ово монументално дело пружиће посетиоцима прилику да виде како је велики италијански ренесанси сликар радио   
Стручњаци су вековима расправљали да ли је ова слика рад Да Винчија, али то дело је са још сест слика неоспорно рад Леонарда, изјавио је Макс Холајн, директор Метрополитена који је изузетно поносан да је Ватикански музеј биоспреман да позајми ову слику која није никада до сада излагана у САД.

Свестрани уметник Леонардо да Винчи је почео да ради на слици Светог Јеронима у Милану и радио је на њој све до своје смрти у француском замку Амбоаз 2. маја 1519. године. 

Није познато зашто је уметник почео да ради ову слику, нити зашто је никада није довршио. Призор се базира на причи о позним годинама Светога Јеронима које је провео као пустињак у дивљини. Светац је приказан као веома мршави старац скор потпуно без зуба који клечи у положају за медитацију испред неке пећина у каменом пејсажу док је крај њега лав, његов стални пратилац. 

Занимљиво је да је уметник највише пажње посветио сликању детаљног, анатомски тачног тела Светог Јеронима.

Слика ће у Метрополитену бити изложена у посебној сали која ће бити замрачена и само ће је јаки рефлектори осветљавати.

Током “гостовања” ове значајне слике у Америци у Метрополитену ће бити одржана серија предавања посвећених Леонарду и његовом делу.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести