„МигрАрт” на Субином платоу

Изложба „МигрАрт”, која обухвата радове уметника из пет европских престоница културе на тему миграција, биће отворена у недељу, 20. марта, у 11 часова, и то као прва изложба на новој и првој галерији на отвореном у Новом Саду. Подсетимо, прва галерија на отвореном је нови уметнички простор, који подразумева 49 јарбола и 49 уметничких застава на уласку у Лимански парк, а који од 2012. године носи назив Субин плато, као посвета пиониру електронске музике на овим просторима – Митру Суботићу Суби.
e
Фото: Youtube Printscreen

Изложба „МигрАрт” представиће радове савремених уметника, дизајнера и илустратора из пет бивших, будућих и садашњих Европских престоница културе: Бордоа, Ријеке, Еша, Веспрема и Новог Сада, који кроз своје радове преиспитују историју миграција у својим земљама, измењене званичне историјске податке, као и хронологију и своја лична искуства. Тема миграција се разматра у односу на древне и савремене историјске токове, како би се дао одговор на питање – Како доживљавате миграције?

Уметници и уметнице који ће излагати своје радове у оквиру изложбе „МигрАрт” су: Réka Huszár (Мађарска), Alain Welter (Лукесембург), Марина Милановић (Србија), Алена Клаћикова (Србија), Данијел Бабић (Србија), Are Andreassen (Норвешка)и Лео Киринчић (Хрватска).

Након отварања изложбе у недељу, у Културној станици Лиман, на простору Креативног дистрикта, од 12 часова, биће организован јавни разговор са уметницима и представницима Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“. Модераторка ће бити директорка Галерије „Бел Арт”, Весна Латиновић. Изложба „МигрАрт” биће отворена до краја априла 2022. 

Прва изложба која ће бити отворена на новом галеријском простору део је актуленог програмског лука „Сеобе”, у оквиру пројекта Европске престонице културе, који се готово два месеца кроз различите врсте уметности бави темом миграција и сеоба. Програмски лук „Сеобе” један је од осам програмских лукова који чине програмски концепт Европске престонице културе 2022. године.    

   Н. Х.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести