„Михаило Валтровић“ за животно дело Јасни Јованов

НОВИ САД: Награда “Михаило Валтровић” за животно дело, коју додељује Музејско друштво Србије припала је новосадској историчарки уметности проф. др Јасни Јованов, дугогодишњој управници Спомен-збирке Павла Бељанског
jasna jovanov
Фото: mdsrbija.org

Признање се састоји од дипломе и плакете с ликом Михаила Валтровића, археолога, архитекте, члана Српске краљевске академије, професора Велике школе, управника Народног музеја, оснивача Српског археолошког друштва и првог српског музеолога који је поставио темеље систематском прикупљању културних добара на тлу Србије.

Током четири деценије музејског рада и бављења историјом уметности, др Јасна Јованов постигла је несумњиво значајне резултате на више поља: истраживање, публиковање и презентација културног наслеђа. Њено велико залагање и изузетни резултати документовани су кроз бројне и значајне публикације из домена историје уметности и музеологије, речено је у образложењу награде уз напомену да су њена комплетна биографија и импресивна библиографија учинили да једногласно буде изабрана за ово престижно признање

У категорији институција награда за истакнуте резултате у 2017. припала је Завичајном музеју у Руми. Ентузијазам и вредни рад малобројног колектива заслужује сваку похвалу јер је током протекле године подигао посећеност музеја и атрактивним програмима надоместио недостатак сталне изложбене поставке која је уклоњена због неусловности простора у којем је излагана.

У категорији “истакнути појединац“ награда је додељена ауторском тиму Народног музеја у Лесковцу за изложбу “Тајне археолошких депоа, коју су реализовали археолози: Јулијана Пешић, Смиља Јовић, Владимир Стојановић и Владимир Стевановић. Ова изложба резултат је тимског рада са циљем да се широј јавности презентују најзначајнији археолошки предмети из збирки. Поставка је покрила је све важне сегменте на којима инсистира савремена музеологија, укључујући и онај најважнији: заштиту културног наслеђа. Оно је презентовано на модеран и посетиоцима пријемчив начин кроз реконструкције и пажљиво одабране теме, а рад са публиком је посебно осмишљен.

Награде су уручене у Модерној галерији у Ваљеву на свечаној скупштини Музејског друштва Србије којом је обележен и Међународни дан музеја.

Н.П.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести