Министарство: Лажна брига Приштине о српском културном наслеђу

БЕОГРАД: Министарство културе и информисања саопштило је да се лажна брига привремених институција у Приштини о културном наслеђу, које покушавају да преотму и присвоје као наслеђе непостојеће државе, најбоље показује кроз упорно негирање угрожености манастира Високи Дечани, иако је та угроженост очигледна, што је поново потврђено у извештају организације Европа ностра.
visoki decani
Фото: Youtube Printscreen

У протеклом периоду привремене институције у Приштини не само да ништа нису предузеле како би се угроженост манастира умањила, већ и даље одбијају да спроведу одлуку чак и сопствених институција којом је потврђено власништво манастира над 24 хектара земљишта, а наставља се са додатним угрожавањем манастира изградњом пута кроз заштићену зону манастира.

Негирајући све ове чињенице, Приштина наставља са бесмисленим захтевима за „повраћај“ културног наслеђа, што није ништа друго него наставак кампање преотимања културног наслеђа и његове злоупотребе у конструисању непостојеће државности и културног идентитета тзв. Косова.

Овакав покушај манипулације је посебно очигледан када се има у виду дуга историја скрнављења, уништавања, угрожавања и покушаја преотимања српског културног наслеђа на Косову и Метохији.

Српско културно благо на Косову и Метохији деценијама уназад изложено је различитим врстама насиља и претњи, отвореним насртајима и физичком уништавању, као и свакодневним кампањама и притисцима, покушајима брисања и фалсификовања, што се очигледно неће променити имајући у виду политику Приштине.

У протекле 22 године на овом простору је уништено и оштећено више од 136 цркава и манастира, више од пет хиљада надгробних споменика, а уништено је, или украдено 10.000 икона, црквено-уметничких и богослужбених предмета.

Из Министарства подсећају да су 2006. године, због нестабилне безбедносне ситуације на КиМ, Грачаница, Високи Дечани, Пећка патријаршија и црква Богородице Љевишке уписани на Листу светске баштине у опасности.

Министарство културе и информисања и овом приликом изражава потпуну посвећеност заштити српског културног наслеђа и културних вредности од узурпације, фалсификата и свих других облика насиља.

Организација Европа ностра саопштила је у среду, након што су њени представници посетили Косово и Метохију прошле недеље, да српски манастир Високи Дечани остаје на Листи седам најугроженијих објеката културне баштине у Европи.

Високи Дечани уврштени су на Листу седам најугроженијих места културне баштине у Европи 2021. године, а приликом посете КиМ представници Европа ностре утврдили су да ни годину дана након објављивања те листе нису решени главни проблеми због којих је манастир угрожен у значајној мери.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести