Мировић: Благо из кошнице-прича о трајању српског народа

НОВИ САД: Председник Покрајинске владе Игор Мировић, који је у Музеју Војводине у Новом Саду отворио изложбу „Благо из кошнице - Од Музеја Матице српске до Музеја Војводине (1847-1947-2017)", рекао је да је ова изложба, пре свега, прича о трајању једног народа, упркос искушењима кроз која је у историји пролазио.
mirovic otvorio izlozbu, tanjug jaroslav pap
Фото: Танјуг (Јарослав Пап)

Овом изложбом Музеј Војводине, по први пут, јавности представља предмете из својих збирки, наслеђене из некадашњег Музеја Матице српске.

"Српски народ успео је да се спаси, пре свега, културом и тако је пребродио то тешко време, а управо је Матица српска камен темељац нашег идентитета и трајања, и не знам шта би било данас са нама, да није било Матице Српске и умних и роду оданих Срба које је окупљала", рекао је Мировић.

Указао је на оно најважније и најлепше, а то је да је најзад благо из кошнице Српске народне збирке пред нама, у нашем Музеју Војводине да сведочи о томе какви смо били и какви треба да будемо.

Thumbnail

Фото: Танјуг (Ј. Пап)

О значају Српске народне збирке, која овом изложбом обележава 170. годишњицу, говорили су и в.д. директора Музеја Војводине др Драго Његован, као и рецензенти изложбе и каталога: професор др Драган Станић, председник Матице српске и др Душица Бојић, директорка Историјског музеја Србије, наводи се у саопштењу.

Након оснивања Матице српске у Пешти, у редовима родољубиве српске интелигенције, 1847. године родила се идеја о оснивању Српске народне збирке, или Музеума „где ће се чувати све старине и знаменитости".

Жеља оснивача била је да Музеум постане „огледало живота нашег народа у крајевима у којима он живи".

Од тада су се у Матици перманентно прикупљали историјски, етнолошки и археолошки предмети од којих су се временом створиле богате и значајне збирке. Збирка је прерасла у Музеј Матице српске, који је свечано отворен 9. јула 1933. године. Издвајањем дела материјала из Музеја Матице српске 30. маја 1947. године основан је Војвођански музеј.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести