МСП: Изложба уролана због трибине, ако је било пропуста...

БЕОГРАД: Министарство спољних послова саопштило је данас да је одлука да се у уторак привремено урола део изложбе у Културном центру Србије у Паризу, организоване поводом 20 година од почетка НАТО бомбардовања, донета због недостатка простора за одржавање комеморативне трибине на тему "1999, НАТО и Југославија".
t
Фото: Dnevnik.rs

Уколико се утврди да је учињен било какав пропуст на штету интереса Републике Србије, о томе ће се, у складу са прописима и процедурама, одлучити и поступити, поручили су из Министарства.

"Како смо обавештени од стране Амбасаде, донета је одлука, а као резултат заједничких консултација, да се део поставке привремено урола због недостатка простора за одржавање поменуте комеморативне трибине. Наредног дана, 27. марта, комплетна поставка је поново изложена и биће доступна посетиоцима КИЦ-а до 13. априла, као што је и планирано", истиче се у саопштењу.

Како се подсећа, изложба Историјског музеја Србије "Србија 1999. године - 20 година после - док су бомбе падале", аутора Биљане Вилимон и Владимира Величковића, потврђена у годишњем Програму Министарства културе и информисања Републике Србије за 2018/2019. годину, која приказује уметничке радове, слике и цртеже, инспирисане ратним догађањима у Републици Србији и обележавањем 20-годишњице НАТО агресије на Србију 1999.године, отворена је 23. марта. 

Такође, на основу програма Министарства одбране Републике Србије, поводом обележавања две деценије од НАТО агресије, у организацији војног изасланика Републике Србије у Француској, за 26. март ове године била је планирана комеморативна трибина на тему „1999, НАТО и Југославија". 

Имајући у виду да је дошло до преклапања ове две веома значајне манифестације, било је неопходно, у пуној координацији између шефа ДКП и директора КИЦ у Паризу, пронаћи најадекватније решење, наглашавају у Министарству спољних послова. 

"Не желимо да полемишемо о бројним коментарима на друштвеним мрежама, иако коментаре сматрамо корисним за наше укупно сагледавање рада не само КИЦ, већ и других установа, али желимо да укажемо на то да је, у овом осетљивом тренутку и важном догађају, врло значајно да се ово питање сагледава са посебним сензибилитетом, а пре свега с обзиром на одређене коментаре појединаца заинтересованих за радно ангажовање при КИЦ у Паризу", пише у саопштењу. 

Начин ангажовања за рад у КИЦ представља једну од мера, предложену од стране Радне групе за сагледавање укупне ситуације у КИЦ, коју је формирао први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић прошле године, односно да се кроз јавни конкурс ангажују најбоља и најстручнија лица која ће помоћи да овај наш културно-информативни центар на најбољи начин оствари своју функцију, истиче министарство. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести