МСУ и МСУВ: Нестручан избор представника за Венецијански бијенале

БЕОГРАД: Стручна већа Музеја савремене уметности (МСУ) у Београду и Музеј савремене уметности Војводине (МСУВ) обавестила су отвореним писмом министра културе и информисања Влада Вукосављевића да неће учествовати у раду Програмског савета за избор представника Србије на 58. Венецијанском бијеналу, јер састав Савета није изабран транспарентно.
radovan jokic
Фото: Dnevnik (M. Stajić)

Како се наводи у писму, МСУ и МСУВ не желе да „дају легитимитет и приступ начину рада који није сагласан с највишом стандардима стручне компетенције, транспарентности и професионализма за који се залажу“. 

Овакав ваш приступ у супротности је с критеријумима и стандардима рада наших институција и ствара услове за потенцијални сукоб са стручном јавношћу и интересима струке, наводи се у писму министру културе.

Истовремено, из два музеја поручују и да „не споре дискреционо право министра да именује чланове Програмског савета, али да са оваким саставом тог тела, нису у могућности да испуне основне критеријуме аутономног, критичког и професионалног деловања“. 

Радован Јокић, в. д. директора Музеја савремене уметности Војводине и председавајући Стручног већа те институције културе, казао је да је министар Вукосављевић именовао три од пет чланова Програмског савета за избор представника Србије на 58. Венецијанском бијеналу. 

МСУ и МСУ Војводине у Програмском савету репрезентују свега два члана. Наравно да министар Вукосављевић има законско право да одређује чланове Савета, али све до јуче имали смо активну преписку с њим око што боље организације избора  представника Србије на 58. Венецијанском бијеналу. Још се надамо да ће Министарство изабрати Стручни савет у складу с пројекцијама Стручних већа из наших музеја. То је начин да се поштује мишљење струке, казао је Јокић.

Он је додао да представници оба музеја не желе да учествују у продукцији представљања Србије на 58. Венецијанском бијеналу без икаквог креативног утицаја на њен наступ на најзначајнијој међународној изложби савремене уметности. 

Не желимо да се бавимо продукцијом уметничког дела у које кустоси и музејски саветници из оба музеја не верују, казао је Јокић.  

Стручно веће МСУВ чине Сања Којић Младенов, виша кустоскиња, Сузана Вуксановић, музејска саветница, Небојша Миленковић, музејски саветник, Владимир Митровић, виши кустос, Гордана Николић, виша кустоскиња, и Радован Јокић, директор и председавајући Стручног већа.

Стручно веће МСУ чине кустос Зоран Ерић, шеф Одељења уметничких збирки и изложби, кустоскиња Мишела Блануша, музејска саветница, Светлана Митић, музејска саветница, Рајка Бошковић, музејска саветница, Жаклина Ратковић, музејска саветница, Дејан Сретеновић, кустос, Уна Поповић, кустос, Александра Мирчић, шеф Одељења за уметничку документацију, Катарина Крстић, кустоскиња-библиотекарка Биљана Шипетић, конзерваторка-рестаураторка, Андреј Долинка, дизајнер, Наташа Лазић, продуценткиња, и Слободан Накарада, в. д. директора и председавајући Стручног већа.

Из Министратва културе и информисања најавили су одговор поводом става МСУ и МСУ Војводина по повратку министра Вукосављевића са службеног пута. 

Програмски савет за прошло, 57. Бијенале у Венецији 2017. године, чинили су професори Факултета примењених уметности Никола Божовић и Зоран Булајић, историчарка уметности и директорка Музеја наивне и маргиналне уметности у Јагодини Нина Крстић, историчарка уметности и тадашња директорка Уметничке галерије “Надежда Петровић” у Чачку Милица Петронијевић, те уметник Иван Грубанов, представник Србије на 56. Бијеналу у Венецији 2015. Комесар наступа Србије био је в.д. директора МСУБ-а Слободан Накарада - у име установе која је реализовала пројекат “Енклавиа - сликарство, последица оваквог живота" кустоса Николе Шуице, са радовима Владислава Шћепановића, Драгана Здравковића и Милене Драгићевић.

Конкурс за избор представника Србије на 57. Бијеналу у Венецији био је расписан средином новембра 2016. године, а на њега је стигло готово 40 предлога.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести