Мултимедијални портрет уметника Предрага Пеђе Ђаковића

НОВИ САД: Много је оних, који су склони ставу да је од свих грана уметности управо наше слакарство направило највише узлете ка европским врховима, рекла је синоћ на отварању мултимедијалног представљања уметника Предрага- Пеђе Ђаковића, у Културном центру Новог Сада, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић.
predrag pedja djakovic
Фото: vojvodina.gov.rs

Како је истакла, такав став је тешко не прихватити, чак и када се само летимичан баци поглед на сјајни низ наших сликара који су стварали у распону дужем од једног века и припадали различитим сликарским правцима, али им је опус – не само у нашим оквирима - био једнако импресиван.

Попут Паје Јовановића, Надежде Петровић, Милана Коњовића, Милене Павловић Барили, Петра Добровића, Саве Шумановића, Петра Лубарде, Љубе Поповића, Даде Ђурића, Владимира Величковића, Милоша Шобајића...уз њих, то свакако потврђује и нешто млађа генерација наших сликара високог интернационалног реномеа којој припада и Предраг – Пеђа Ђаковић, којем је посвећено ово вече, рекла је ресорни секретар.

О томе, упечатљиво, говори податак да је Ђаковић, поред Прага који је место његовог сликарског школовања, сазревања и живота, излагао и у Бостону, Лос Анђелесу, Њујорку, Минхену, Амстердаму, Лондону... Или да су његова дела данас заступљена у престижним колекцијама у Паризу, Чикагу, Њујорку и у Лондону.

Фото: vojvodina.gov.rs

Због свега овога, вечерашњи догађај свакако је изузетан и импресиван, сматра Драгана Милошевић, у сва три сегмента који га чине,од документарног филма посвећеног Ђаковићевом стваралаштву, промоције његове монографије и, коначно, изложбе његових изузетних цртежа.

Након премијерног приказивања документарног филма „Повратак коренима“ у режији Ненада Огњеновића, којим представља омаж о тридесет година Ђаковићевог стваралаштва, одржана је и промоција монографије „Пеђа ефемерис једног цртежа“ на којој је поред аутора говорила и Смиљана Влајић, директорка Завода за културу Војводине који је и издавач овог издања и организатор мултимедијалног приказа портрета једног уметника.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести