Музеј Николе Тесле отвара врата за посетиоце

БЕОГРАД: Музеј Николе Тесле биће поново отворен за посетиоце од 2. јуна свим данима осим понедељка, у периоду од 10 до 16 часова.
d
Фото: pixabay.com

Стручна вођења кроз изложбену поставку биће организована на српском језику уторком, четвртком и суботом у 12 и 14 часова.

Због мера које су на снази у циљу заштите становништва од ковид-19, посетиоци ће моћи да обиђу изложбену поставку уз поштовање мера физичке дистанце и ношење заштитних маски.

Током радног времена, у Музеју Николе Тесле пројектоваће се филм који хронолошки приказује Теслин живот, од рођења 1856. године у Смиљану, у Хрватској, преко година школовања проведених у Европи и првих запослења и изума, до одласка у САД и најплоднијег периода Теслиног рада чији је резултат велики број изума, нових техничких решења формулисаних и заштићених кроз преко 300 регистрованих патената.

На сталној поставци музеја изложени су лични предмети које је научник свакодневно користио, инструменти из његових лабораторија, као и урна са Теслиним посмртним пепелом која се са посебним пијететом чува у Музеју од 1957. године.

Податке о Теслином животу и кључне области његовог научног рада илуструје велики број фотографија и докумената из његове заоставштине који се данас чувају у Музеју Николе Тесле у Београду.

Изложбена поставка приказује и Теслине изуме са краја 19. и почетка 20. века који захваљујући својој једноставности и универзалности и данас у примени и део су окружења савременог човека.

“Атрактивности посете Музеју нарочито доприноси и демонстрација рада модела Теслиних најзначајнијих изума, а нарочито високонапонског трансформатора у којој током стручних вођења могу да учествују и посетиоци”, поручују из музеја.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести