Тозовац сахрањен уз звуке његових песама, пре тога одржана комеморација у Комбанк дворани

БЕОГРАД: Бард српске народне музике Предраг Живковић Тозовац сахрањен је данас у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду уз тактове његових незаборавних песама "Виолино не свирај" и "Јесен у мом сокаку".
tozovac
Фото: Youtube Printscreen

Једног од најзначајнијих аутора и интерпретатора српске народне музике испратили су породица, бројни пријатељи и колеге.

Раније данас одржана је комеморација у београдској Комбанк дворани.

Тозовац је преминуо 6. априла од последица изазваних корона вирусом.

Иза њега су остали небројени хитови народне музике као што су "Јесен у мом сокаку", "Овамо Цигани", "Празна чаша на мом столу", "Виолино не свирај" "Мирјана"...

На комеморацији Тозовцу породица, пријатељи, поштоваоци

Породица, колеге, пријатељи и поштоваоци опростили су се данас од Предрага Живковића Тозовца на комеморацији која је уприличена у Комбанк дворани поводом смрти барда српске народне музике.

Бројне колеге дошле су Комбанк дворану да се опросте од Тозовца и одају му почаст, а међу њима су Жељко Јоксимовић, Неда Украден, Снежана Бабић, Ана Бекута, Мерима Његомир, Саша Матић и многи други.

Комеморацији је присуствовао и председник Народне скупштине Ивица Дачић.

Живорад Жика Ајдачић, генерални секретар културне заједнице Србије предложио је да се на државном нивоу установи награда "Предраг Живковић Тозовац", наводећи да "нема политичара ни јавне личности која није ценила Тозовца".

Лепа Лукић, која је каснила на комеморацију, заплакала је кад је видела фотографије које су се ређале из младости.

На великом платну Комбанк дворане, наиме, емитовани су велики хитови Предрага Живковића Тозовца као што су "Јесен у мом сокаку" и "Празна чаша на мом столу".

"Тозовац је био певач, музичар, водитељ, много бољи од професионалаца, поета", рекао је хармоникаш Љубиша Павковић и велики пријатељ певача.

Од Тозовца су се опростили и његов кум Ратко Рађеновић и хармоникаш Миша Мијатовић.

"Тозовац је био звезда водиља за све који су се бавили музиком у Краљеву. Био је мој идол, бринуо је о нама. Звали смо га Бата Тоза" казао је Мијатовић.

Предраг Живковић Тозовац преминуо је 6. априла од последица корона вируса,а биће сахрањен данас у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Вучић изразио саучешће поводом смрти Тозовца

Председник Србије Александар Вучић изразио је саучешће поводом смрти Предрага Живковића Тозовца.

"Поводом смрти нашег легендарног Предрага Живковића Тозовца, примите изразе најискренијег саучешћа од председника републике Србије Александра Вучића, као и у моје лично име", пише у телеграма саучешћа Дејана Савића, саветника за културу председника Вучића, који је данас прочитан на комеморацији која је данас одржана у Комбанк дворани.

Како се наводи у телеграму, Предраг Тозовац спада у групу оних великана наше народне изворне музике, староградских песама, и естраде чији огроман опус и бројна ауторска дела услед популарности слушаоци често доживљавају као аутентичну народну музику којој се стваралац не зна.

"Осим ових и бројних сличних награда публике и стручњака, носилац је бројних високих државних признања које је заслужио својим преданим радом, трајањем и деловањем на музичком пољу. Молим вас да породици Предрага Живковића Тозовца и његовим колегама пренесете наше изразе саучешћа", пише у у телеграму.

Председник Вучић послао је венац.

"Легенди наше народне музике - председник Републике Александар Вучић", написано је на траци на венцу у бојама националне заставе.

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести