НА ВЕСЛУ ПРИЧА Тиса додатно инспирисала саговорнике

БЕЧЕЈ: Деценијски заједнички уметнички рад групе аутора „Шта хоћеш“ у производњи ТВ серије „На веслу прича“ из различитих крајолика нашег културног простора снимили су чак 102 епизоде у више од 20 локалних средина у којима је учешће узело 89 аутора различите узрасне доби, показујући прећуткивано књижевно стваралаштво.
2
Фото: В. Јанков

Све су делом сумирали и презентовали на истоименој мултимедијалној изложби у галерији „Круг“ под кровом Градског позоришта Бечеј. Посетиоци ће до 27. априла имати прилику да виде 14 плаката везаних за градове домаћине на којима су и актери серијала, и 68 уметичких фотографија, међу којима су и предели бечејског региона и шест портрета саговорника током снимања у Бечеју.

Сиже еколошко-уметничког документарног серијала „На веслу прича“ је да ли смо заборавили да припадамо природи? Уз то, традиционална форма причања прича, све мање експлоатисана, у овом серијалу добија нову димензију. Своје приче причају у чамцу, на води са веслом у руци истакнути књижевни ствараоци разних генерација града домаћина. Тако су у Бечеју на Тиси своје беседе изговарали фронтмен поп бенда „Ева Браун“ Горан Васовић, затим песник из Бачког Петровог Села Јанош Жолнаи, па песник, панкер и предавач славистике на Универзитету у Сегедину проф. др Роланд Орчик, књижевница др Жарка Свирчев, драмски писац мр Зоран Суботички и теоретичар књижевности, предавач на више европских катедри, проф. др Бошко Томашевић.

На свечаном отварању, пригодном уводном беседом обратио се директор Градског позоришта др Здравко Петровић, а потом су о формату пројекта говорили аутор оригиналног концепта и редитељ Растко Шејић, па композитор Владимир Лешић, мајстори фотографије Часлав Петровић и Марко Ристић, аутори предивних пејсажа на Тиси и другим крајолицима Србије и Црне Горе.

        Текст и фото: В. Јанков

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести