Наставља се сукоб Ћустића и глумаца БДП-а

БЕОГРАД: У дану када Београдско драмско позориште прославља свој рођендан наставља се сукоб између вршиоца дужности директора Слободана Ћустића и дела глумачког ансамбла
t
Фото: Youtube Printscreen

Након отказивања манифестације "Balkan awards" у Београдском драмском позоришту, Ћустић је у емисији Н1 изјавио да глумцима смета што је он на месту директора и да је "Balkan awards" био само повод да подигну медијску хајку што је подстакло глумце да се огласе саопштењем у коме демантују његове изјаве.

У саопштењу, које је потписало двадесет двоје глумаца и драматург Маша Стокић, стоји да није истина да директор позоришта није дужан никоме да правда одлуке о изнајмљивању сале и да члан 15 Статута БДП-а каже да је потребна сагласност Управног одбора и оснивача те да у случају спорне доделе "Balkan awards", ни Управни одбор ни оснивач нису обавештени нити су дали сагласност.

Глумци истичу и да је током Ћустићевог манадата број гледалаца варирао између 40 и 45 хиљада на годишњем нивоу, што је за трећину мање у односу на период пре његовог доласка на место директора. 

"Уз то, буџетска инспекција је утврдила да је само у 2016. години подељено 12.587 бесплатних карата, што је еквивалент 36 пуних сала велике сцене "Раде Марковић", чиме је приход умањен за 8.810.900 динара", стоји у саопштењу глумаца.

Ћустић пак каже да су то паушалне оптужбе и да то вређа његов рад и труд, као и труд свих запослених. 

"Уметнички сектор броји 46 људи, ово је потписало 20, а неки су повукли свој потпис. Не могу да будем свима по мери, нико није свима по вољи. Ја сам увек за разговор, они ми се никада нису обратили, поготову сада. Да су они дошли да кажу, решили бисмо. Откад сам постављен само нека гвоздена завеса, то је лични анимозитет, не знам одакле. Мислим да је у питању медијска незаступљеност глумаца. Ми немамо таква имена као ЈДП, наше представе зато морају да буду квалитетне", рекао је Ћустић.

Глумци тврде да је Ћустић на почетку свог мандата имао подршку ансамбла, али је "услед недостатка комуникације и лоших пословних и репертоарских потеза, ту подршку изгубио". 

Ансамбл БДП-а, како стоји у саопштењу, састао се са директором крајем 2016. и сви глумци у ангажману су тајним гласањем изабрали Уметничко веће са циљем да се успостави комуникација између директора и ансамбла, те "да се спречи тренд лошег пословања и урушавања угледа БДП". 

"Директор се није обазирао на сугестије Већа па га је и укинуо у августу 2017. после само неколико месеци рада. У септембру 2017. смо се први пут обратили представнику оснивача, градском секретару за културу госпођи Ивони Јевтић, која је једно време својим залагањем и ангажманом успевала да нам помогне у зауздавању лоших потеза директора. Дакле, ми проблеме нисмо износили у јавност већ смо покушавали да их решимо унутар куће уз помоћ надлежних институција", тврде глумци.

И док Ћустић указује на успехе БДП-а (два учешћа на Стеријином позорју, награде за представу "Моје дете", 80 одсто попуњености сале), глумци наводе да је у току предходне сезоне отказано преко 40 представа, док је у мандату Ћустићевог претходника "учесталост отказаних представа била на нивоу инцидента".

Ћустић каже да се пријавио на конкурс за место директора позоришта јер жели "да БДП буде у врху позоришта у региону" и наводи да има у плану да постави сваке године "један римејк БДП-а" (ове године биће "Мачка на усијаном лименом крову"), да је потписао уговор са еминентим редитељима и да је направљен план за ову годину.

С друге стране чланови ансамбла тврде да је са Ћустићем немогуће конструктивно сарађивати, нити остварити смислену комуникацију.

Потписници саопштења су Иван Томић, Паулина Манов, Наташа Марковић, Весна Чипчић, Љубинка Кларић, Андреј Шепетковски, Слободан Бода Нинковић, Ивана Николић, Ања Алач, Јелисавета Орашанин, Марко Живић, Милица Зарић, Владан Милић, Слађана Влајовић, Сандра Бугарски, Милан Чучиловић, Александар Алач, Јадранка Селец, Јово Максић, Павле Пекић, Даниел Сич, Саво Радовић и Маша Стокић.
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести