Нико нема што СНП има

Није се енциклопедистика баш запатила у српском народу, закључак је којим је почео свој наступ театролог Мирослав Радоњић јуче на Новосадском сајму, у оквиру Сајма књига „Арт експо“, у сред још једне блиставе промоције Новог Сада као Европске престонице културе.
д
Фото: С. Дорошки

И није чудо што је то закључио, јер је његова колегиница Милена Лесковац једна од свега две особе које су јако дуго радиле на томе да публика јуче види, о њему чује, а касније и да прегледа једно капитално дело непроцењиве вредности, прави издавачки подухват – Енциклопедију Српског народног позоришта 1861-1986, први том.

Прича о Енциклопедији СНП-а почела је за стогодишњицу најстаријег позоришта код Срба, заслужног и за оснивање Хрватског народног казалишта и Народног позоришта у Београду. Дакле, 1961. године. Проста рачуница говори да је више од пола века требало да се од идеје дође до књиге. За читаву деценију касније од 150. рођендана, 2011. године, уочи којег је поново покренута реализација тог својевремено изузетно важног пројекта. Толико важног, да су за њега отварани посебни жиро-рачуни, оформљаване читаве редакције и мреже сардника, студената са Филозофског факултета у Новом Саду, како би у Матици српској били прикупљени сви релевантни материјали. Такозвана огледна свеска која је приказивала како би требало да изгледају одреднице Енциклопедије СНП-а објављена је 1975. године, али после тога све је кренуло низбрдо, испричао је Мирослав Радоњић.

- Мислила сам да никад нећемо успети! – уздахнула је у једном тренутку Милена Лесковац. Она је са Вером Василић практично била усамљена у том послу протекле деценије, али – успеле су!

- Понос ми је и част што је пред нама ова бордо књига чија боја означава боју позоришта каква су раније сва била. Жао ми је што нису сви они који су раније радили на њој дочекали да је виде, све су то људи који су волели позориште, радили у њему, а многи од њих су ми били и професори – испричала је Милена Лесковац, објашњавајући да је рад на Енциклопедији Српског народног позоришта престао 1989. године, великом кризом пред распад Југославије. – Када је настављен рад, све је требало компјутерски прекуцати. Технологија је напредовала, а ми смо имали машином искуцане рукописе, са интервенцијама аутора писаних руком, који ни скениран није препознаван, па је Вера Василић поред свог знања, радила и тај, технички посао. Ја сам допуњавала старе и писала нове одреднице. Уместо 100 година, сада је покривено 125 година постојања и рада Српског народног позоришта.


Инспирација и за књижевнике

Дојучерашњи управник, сада заменик управника Српског народног позоришта Зоран Ђерић са задовољством је представио и остале учеснике у подухвату издавања Енциклопедије СНП-а 1861-1986, првог тома. Колика све може бити њена вредност, сликовито је представио уредник издања Српског народног позоришта Ласло Блашковић, који је у својству књижевника прочитао своје две приче настале по енциклопедијским одредницама, Жики Станојевићу и Ђорђу Јачинцу, испричавши и зашто су му баш они били живописан предмет интересовања. А у Енциклопедији СНП-а има их још равно 1764.


Енциклопедија СНП-а за сада има 1766 јединица, написаних од стране 81 аутора. У плану је да до краја, слова Ш, буде око 5300. Садржи уводни текст о Српском народном позоришту, посебне текстове о Драми, Опери и Балету СНП-а, и прави је путоказ за разумевање, како је то назвао Мирослав Радоњић. Милена Лесковац је додала да је свако ко је икад играо или био игран у Српском народном позоришту, заступљен у његовој Енциклопедији. Чак и волонтери.

- Сваки од запослених и уметника има основне биографске и податке о раду. Представе оригинални назив, податке о првим извођењима у свету, код нас и у СНП-у, са пописом свих учесника, броја гледалаца, извођења, литературе... Знак питања смо стављали само кад је до података било немогуће доћи, али ће се они додавати. Други том је већ у прелому, а трећи у коректури, тако да ћемо до краја године имати комплетирано прво издање – још је додала Милена Лесковац, закључивши да не може да тврди да ли неко позориште света има тако нешто, али да га у региону сигурно нема.

И. Бурић

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести