Николи Џафу „Златна плакета” УЛУС-а

НОВИ САД: Удружење ликовних уметника Србије доделило је награде најуспешнијим ауторима чији су радови излагани током протекле године на самосталним и групним изложбама у УЛУС-овим изложбеним просторима у Београду (Уметнички павиљон “Цвијета Зузорић” и Галерија УЛУС).
d
Фото: Nikola Džafo, Tuđe mačke u tuđem dvorištu

Награђени радови биће представљени на колективној изложби која се отвара вечерас у 19 часова у у Галерији УЛУС-а у Београду, Кнез Михаилова 37. Изложба радова награђених у свим категоријама у прошлој години јединствена је прилика да се у једном галеријском простору сагледају најзначајнија достигнућа по оцени УЛУС-ових жирија који су селектовани за сваку награду посебно, а чинили су их еминентни уметници и историчари уметности.

Новосадски уметник Никола Џафо добио је Златну плакету за слику  за рад “Туђе мачке у туђем дворишту”. На награђеној слици Џафо, по оцени жирија постиже лакоћу непосредности, али нас оставља запитаним бескрајном игром врхунског цртежа и живих разиграних боја пуних изазова. У његовим сликама све је уплетено у тренутак који живимо сада и овде. Награда за скулптуру “Златно длето” припала је Ивани Милев чији је обиман опус настао из вишегодишњег, континуираног и посвећеног уметничког истраживања комплексних форми грађених од разноврсних материјала. Сваки њени рад израста из једног одабраног елемента чијим умножавањем она гради сложене композиције, наизглед математички апстракне. Награда за графику “Златна игла” припала је Ненаду Зељићу чији обиман опус овог уметника издваја и позиционира на културној мапи Србије.

Награду за проширене медије добли су Синиша Илић и Бојан Ђорђев за рад „Оријентација у 100 револуција“, перформативна акција посвећена стогодишњици Октобарске револуције. У питању је дигитално одштампана слика на текстилу површине сто метара квадратних, апстрактна композиција хронолошко-географско-историјског списка револуција и друштвених немира у претходних 100 година и одломака из романа „Песма“ Оскара Давича.

Награду Јесење изложбе добио је Немања Лађић за рад „Museum of skin deep memories” (Музеј површних забелешки) који приказује дигиталну „шетњу кроз имагинарни музеј” у којем су изложени 3Д модели појединих објеката локалне сеоске архитектуре. Дигитални „музејски експонати” произведени су поступком фотограметрије, и то искључиво на основу фотографија који је уметник лично забележио на терену. Награда Пролећне изложбе припала је Владимиру Бјеличићу за рад “Разоткривена природа или Приче о биљкама и радницима”. У питању је петнаестоминутни lecture-перформанс који је Бјеличић премијерно извео на Пролећној изложби, а који је део његовог двогодишњег уметничко-кустоског пројекта и истраживања посвећених разматрању односа човека и природе или прецизније људске и биљне врсте.

Такође, на изложби у Галерији УЛУС биће изложени и радови три уметника који су овенчани наградама на “9. Изложби вајари/ке Србије 2020”- Лана Васиљевић за просторну инсталацију Неми говор, Павле Радовић за скулптуре Без назива, Ана Вујовић за асамблаж Канонатра #3. Признање добитницима златних награда УЛУС-а као и лауреатима Пролећне и Јесење изложбе, састоји се у термину за реализацију самосталне изложбе у Галерији УЛУС у току 2021. и плакети. Изложба ће трајати до 31. јануара.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести