Нишвил предложио кандидатуру Ниша за престоницу културе

БЕОГРАД: Нишвил џез фестивал је упутио предлог Скупштини Града Ниша да на првој наредној седници донесе Одлуку о кандидатури Града Ниша за Европску престоницу културе 2025. године, саопштили су данас из организације фестивала. 
Nisvil festval/ Tanjug
Фото: Tanjug

Претходне иницијативе Нишвила 2011. и 2014. које су се односиле на предлог кандидатуре Ниша за 2021. годину нису наишле на разумевање тадашњих градских власти. 

У међувремену је Нови Сад победио у трци за Европску престоницу културе за 2021. годину захваљујући пре свега знању и упорности стручног тима Егзит фестивала.

Директор Нишвила Иван Благојевић каже да је процена Нишвила је да је следећи термин погодан за кандидатуру Ниша испред Србије управо 2025. Година. 

"Процена Нисвила је да је следећи термин погодан за кандидатуру Ниша као Европске престонице културе испред Србије бити управо 2025. година, када се надамо да ће Србија двоструко испуњавати услове кандидатуре: и као кандидат за чланство а и као тада равноправна чланица ЕУ. Такође, Нишвил предлаже да комплетну инвестициону компоненту пројекта води КЛЕР (Канцеларија за локални економски развој)" рекао је Благојевић.

Он је нагласио да добро осмишљеним пројектом је могуће добити статус Европске престонице културе и увећати градски буџет за културу за 100 милиона еура сто би препородило инфраструктуру културе града.

Истовремено таквим пројектом обогатили би културну понуду уметничким доживљајима током свих 365 дана. Такође, предлог Нишвила је и да се обезбеди подршка градова југа Србије као што су Пирот, Лесковац, Врање и Крушевац као партнера на пројекту од чијих је је градоначелника Нишвил добио начелну сагласност приликом покретања претходних инцијатива", закључује директор Нишвила.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести