Нове представе у позориштима Србије током 2021. године

БЕОГРАД: Осим амбициозних планова у београдским позориштима која увелико спремају нове пројекте за предстојећу сезону, и театри широм Србији су, према информацијама Танјуга, кренули у реализацију нових представа за целу 2021. годину.
srpsko narodno pozoriste dnevnik
Фото: Дневник (Б. Лучић)

Тако ће Српско народно позориште (СНП) у Новом Саду током фебруара изаћи са премијером комада ”Осамнаест мачака и лимар Херман Брум” аутора Милоша Николића, у режији Ивана Церовића. У овој психолошкој трилер драми играју Небојша Савић, Љубиша Милишић и Сања Микитишин, а премијера је планирана на Камерној сцени.

Ликови у тој драми о смешном и гнусном, заснивају се потпуно, или делимично, на стварним особама који су учествовали или имају посредне везе са догађајима из Другог светског рата.

Радња представе смештена је у Немачку 1999. године, када лимар Херман Брум позива у госте филмског сниматеља Герхарда Кесела да би га професионално ангажовао.

Прима га у дворишту своје куће, које је затворено са свих страна и, уз помоћ Еве Шулц, започиње завереничку игру.

СНП је током пандемије успело да изведе две премијере у сезони 2020-2021. и то пројекат “Велика депресија” у режији Марка Челебића, као и Шекспирову “Буру” у адаптацији редитеља Кокана Младеновића, где је први пут у театру глумио репер Марчело.

Позориште Младих у Новом Саду за сада спрема комад "Смрт господина Голуже" по мотивима истоимене комедије недавно преминулог писца Бранимира Шћепановића.

Адаптацију дела написала је позната редитељка Ана Ђорђевић (“Швабица”, “Моје дете”), режија је поверена Патрику Лазићу (“Фине мртве ђевојке”, БДП) и насловну, главну улогу тумачи Саша Торлаковић, првак Народног позоришта Сомбор.

Уз њега игра готово читав ансамбл Позоришта младих: Славица Вучетић, Јелица Глигорин, Саша Латиновић, Кристина Савков, Слободан Нинковић, Иван Ђурић, Неда Даниловић, Драган Зорић, Вера Хрћан Остојић, Саша Стојковић, Марија Радованов и Алекса Илић.

Познати истоимени филм (1982) Живка Николића са Љубишом Самарџићем у главној улози у позоришној верзији добиће обрисе ријалити програма, који се одвија у објективу необичног заплета: главни јунак стиже у градић након што су га опљачкали и тамо изговара лаж да ће извршити самоубиство.

Тако ће несвесно изазвати лавину догађаја, јер је тим мештанима сада прави доживљај што је он изабрао последње дане да проведе баш у њиховој варошици.

Представа је посвећена писцу Бранимиру Шћепановићу, који није стигао за живота да види српску праизведбу једне од својих међународно најзначајнијих приповетки.

Реализација пројекта се ради у копродукцији Позоришта младих, "Беоарта" и Центра за развој визуелне културе.

Народно позориште Сомбор, као и СНП, такође је реализовало две премијере током пандемије - “Председнице” Вернера Шваба у режији Јане Маричић и “Ћелава певачица” Ежена Јонеска, редитељке Иве Милошевић.

За сада од најновијих пројеката најавили су још само чувену мелодраму америчког писца Тенесија Вилијамса “Трамвај звани жеља” у режији Југа Ђорђевића.

Пробе су већ почеле, премијера је планирана за фебруар, а играју Милијана Макевић, Александар Ристоски, Ивана В. Јовановић и Немања Бакић.

Три нове представе су у плану Народног позоришта Ужице, и прва је већ завршена, али је ситуација са Ковидом 19 одложила премијеру, јер су глумци били изложени пандемији.

Реч је о представи “Боли коло” у режији Јоване Томић, која чека боље дане.

Након завршеног периода изолације, у том позоришту су кренуле припреме за два нова пројекта. У току су читајуће пробе представе "И то се зове љубав" недавно преминулог америчког драмског писца Мари Шизгал (1926-2020), у режији Ксеније Крнајски, која потписује превод те драме са енглеског и избор музике.

Троје глумаца НП Ужице играју у овој романтичној комедији - Вахидин Прелић, Дејан Максимовић и Тања Јовановић.

Аутор је најпознатији по својим бродвејским хитовима “Дактилографи” и “Тига”, као и сценарију за успешан холивудски филм “Тутси” са Дастином Хофманом и Џесиком Ланг, за који је био номинован за Оскара, Златни глобус и Бафту.

Комедија “И то се зове љубав” је 1965. године номинована за награду Тони као најбољи драмски текст на Бродвеју, а после тога је доживела велики број верзија широм света, а снимљен је и истоимени филм са Џеком Лемоном у главној улози.

Осим тога, у НП Ужице почео је и рад на представи “Исповест порно диве”, по мотивима романа “Пати Дифуса” Педра Алмодовара.

Шпански редитељ је своју јунакињу створио у периоду уметничког процвата након Франкове диктатуре, а њена дрскост и духовитост нимало не губи оштрину у околностима свакодневице.

Филозофија Пати Дифусе једноставно поручује да све догађаје увек треба посматрати са позитивне стране, чак и онда када се све отме контроли или када се пређе граница „доброг укуса“. Истовремено, то је и шармантна прича о жени са друштвене маргине која у тешкој садашњици одлучује да се одупре апатији и пронађе праву љубав.

И Народно позориште у Нишу вредно спрема три представе, после изведене драме “Шести октобар”, а прва је већ при крају и током јануара излазе са премијером руске драме “Лице” Александра Галина, у режији Васила Василева из Бугарске.

У представи игра квартет глумаца: Мирослав Јовић, Ивана Недовић, Марјан Тодоровић и Маја Вукојевић Цветковић, костиме и сценографију потписује Катарина Филиповић, док је за превод задужен Новица Антић, актуелни управник Атељеа 212, где се управо комад “Лице” игра већ неколико година у режији Јелене Богавац.

Више пута одлагана премијера “Ане Карењине” Лава Толстоја, према драматизацији, сценографији и режији глумца Ирфана Менсура биће реализована у блиској будућности, у првим недељама 2021. године.

Насловну ролу чувене несрећне јунакиње класика руске књижевности тумачиће у алтернацији две глумице - Драгана Мићаловић и Катарина Арсић, док музику компонује Александар Сања Илић (“Балканика”).

Трећи и за сада последњи најављени пројекат НП Ниша јесте “Чудо Светог Ђорђа”, по тексту Русомира Богдановског, у режији Николе Завишића.

Реч је о драми која представља међународни пројекат у копродукцији три регионална позоришта: Арад (Румунија), Плевен (Бугарска) и НП Ниш.

Пробе су увелико кренуле управо у Плевену, а у представи ће играти глумци из сва три позоришта, док ће НП Ниш представљати троје глумаца - Драгана Јовановић, Драгиша Вељковић и Марко Павловски. Премијера ће бити у мају у свим градовима учесника.

Остала већа позоришта у Србији (НП Суботица, НП Кикинда, НП Зрењанин, НП Зајечар, НП Крушевац, НП Вршац, Шабачко позориште, Књажевско-српски театар Крагујевац), иако су имала премијере током пандемије, за сада нису објавиле званичне планове рада на новим представама током 2021. године.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести