Нови Сад добија „Азбучник Детелинаре” у извођењу каталонске уметнице Миреије Саљареш

У Центру за нове медије “Куда.орг” у Новом Саду  протекле недеље радила је каталонска уметница Миреија Саљареш, која је кроз разговоре са локалним становништвом креирала “Азбучник Детелинаре”.
katalon, mvujasin
Фото: Миреија Саљареш, фото: М. Вујасин

Миреија Саљареш већ неколико година редовно долази на ове просторе, са фокусом да у подручјима која су била у кризним ситуацијама или захваћена ратним дејствима, преиспита једну врсту емоционалне рефлексије, са темом љубави. Радила је у Србији, Босни и Херцеговини, Хрватској, а кроз сарадњу са Фондацијом “Тапиес” из Барселоне и Музејом савремене уметности Војводине, договорено је да посети и Нови Сад.

У оквиру њене посете Новом Саду, у сарадњи са Центром за нове медије “Куда.орг”, реализована је радионица са становницима Детелинаре, са идејом да се кроз заједнички рад креира “мапа осећајности”, испуњена рефлексијама њима важних догађаја, ствари, топонима и људи који их повезују са Детелинаром. “Азбучник Детелинаре” рефлектоваће емоционалне релације локалне заједнице, као и однос чланова те заједнице према суседима и непосредном животном окружењу.

Садржај „Азбучника” није унапред одређен, из разлога што садржај одређују сами грађани. “Азбучник Детелинаре” се реализује у оквиру програма “Ресурс центра за локал активизам”, у сарадњи са уметницом Миреијом Саљареш, која развија дугорочно истраживање “Речника љубави”, темом којом се бави протеклих година.

И. Б.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести