Обележена 32. годишњица смрти глумца Павла Вуисића

БЕОГРАД: Тридесетдруга годишњица смрти глумца Павла Вуисића (1926-1988) обележена је у Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат у којем се налази његов легат.
a
Фото: Youtube Printscreen

Тим поводом његова супруга Мирјана је легату поклонила десетине фотографија, од којих су многе непознате, настале током снимања филмова иза сцене или током припрема за снимање, као и мноштво фотографија из њеног и Пајиног приватног живота.

Поред тога, поклонила је Пајин лични бријач и бележницу у коју је она бележила његове мисли. Новопоклоњени предмети су посебно изложени и показани посетиоцима, наводи се у саопштењу Адлигата.

"Почаствовани смо што чувамо њихову заоставштину и што имамо прилике да је показујемо јавности“, каже Виктор Лазић, председник Удружења Адлигат.

Легат великана српског и југословенског глумишта и његове супруге, Мирјане Вуисић, налази се у овом удружењу и део је сталне музејске поставке на Бањици.

У легату се може видети мноштво Пајиних личних предмета као на пример сет његових лула, свежањ кључева са кључем камиона који је вожен у Камионџијама, љубавна писма супрузи, својеручно исцртавани нацрти за прављење бродова, поезија коју је исписивао у ходу и често бацао, а супруга сакупљала.

Један од најзначајнијих експоната свакако је оригинални Пајин тестамент, који је такође прочитан овом приликом.

Поводом годишњице, одржан је пригодан помен на гробљу, а у седишту Удружења Адлигат на Бањици у организацији општине Вождовац поводом Дана европске баштине, организовано је предавање о Павлу Вуисићу и читање његове поезије, а током овог догађаја о животу са њим, о томе колико није волео глуму као ни систем у којем је живео, присутнима је говорила супруга, Мирјана Вуисић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести