Откривена 2.000 година стара мермерна глава цара Августа

РИМ: У Изернији, италијанском граду у јужној покрајини Молизе, откривена је 2.000 година стара мермерна глава Октавијана Августа, првог римског цара.
s
Фото: Pixabay.com

Археолог Франческо Ђанкола дошао је до изузетног открића током рестаураторских радова на поправци средњовековног зида који се срушио због јаких киша 2013. године.

Ђанкола је надзирао радове у име општине Изернија, али је за Си-Ен-Ен рекао да није очекивао тако велико откриће.

"Док смо копали иза зида, видео сам да је земља променила боју", рекао је.

"Наставили смо да копамо прецизним лопатицама и појавио се блок мермера. Одмах сам видео да је то глава за коју сам препознао да припада статуи Августа због косе и облика."

Ђанкола је рекао да је одмах позвао власти, градоначелника и министарство културне баштине.

Глава висока 35 центиметара би могла да датира између 20. године пре Христа и 10. године нове ере, према речима Марије Дилете Коломбо, археолога у регионалном одељењу министарства за културну баштину.

"То је важна статуа, али не знамо зашто је била овде. Могла је бити постављена у храм посвећен култу царске породице или на форуму. Али то су само хипотезе, јер не знамо где се форум налазио," рекла је она за Си-Ен-Ен.

Додала је да су неке њене колеге плакале од радости након открића, што је, како каже, био тренутак који ће памтити заувек.

Глава је вероватно одвојена од статуе која је била већа од два метра, рекла је Коломбо. Направљена је од мермера из Луниђијана, истог који је користио италијански ренесансни уметник Микеланђело, а приказује младог Августа Октавијана, који је постао први римски цар 27. године пре Христа.

Изернија је била дом италског народа по имену Самнити. Касније је постала римска колонија. Град је делимично уништен током Другог светског рата, али је обновљен.

"Изернија има веома древну историју, а испод читавог града постоје археолошки остаци", рекао је градоначелник града Ђакомо Даполонио за Си-Ен-Ен.

Ископавањем су, такође, откривени празни средњовековни гробови и артефакти од теракоте, рекао је градоначелник.

Цар Август је саградио царство које ће се на крају протезати од Велике Британије до Египта и хвалио се на самртничкој постељи како је "пронашао Рим сазидан од цигле и оставио га у мермеру".

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести