Отвара се онлајн Биобилиотека за видео уметност

НОВИ САД: Прва Видеомедеја Видео Арт Библиотека креће са радом у петак 15. маја у 18 часова када ће на сваких 15 минута бити објављени видеи, те ће у првој фази на сајту и Фејсбуку Видеомедеје бити омогућено бесплатно гледање преко 100 радова који се тичу уметности.
y
Фото: pixabay.com

Како објашњавају из Удуржења Видеомедеја, ова специфична Библиотека биће подељена у више категорија.

“На интернету под претрагама видеа наиђете на море нечега што нема апсолутно никакве везе са уметношћу и далеко је од онога што тражите. Значај ове Библиотеке тј. ових видеа ће бити у томе што су они већ одабрани од стране стручњака из области савремене уметности на основу високих критеријума”, кажу аутори.

Приоритет ће имати радови који су прошли селекцију током претходних година и квалитетом су ушли у Такмичарску селекцију фестивала Видеомедеја, а једну од важних категорија ће чинити награђени и похваљени радови током 25 година.

Онлине Видеомедеја Видео Арт Библиотека би се сваке године ажурирала са новим радовима из такмичарке селекције Видеомедеје и путем пријава уметика који нису део Фестивала.

Уметници који нису учествовали у фестивалском програму такође могу постати део Видеомедеја Видео Арт Либрарy али је неопходно да испуне формулар и донирају минимални износ од 10 евра.

“Ово је тек почетак и требаће пуно времена да се направи велика база података са видео радовима, али са временом ће сигурно прерасти у сјајну библиотеку видео уметности која ће постати платформа за образовање и промоцију видео уметности као и њихових ствараоца”, поручују из Видеомедеје.

Како истичу, пројекат је настао као потреба да се светски уметнички радови видео арта и дигиталних медија заштите, сачувају и шире своју видљивост на најбољи и најсавременији начин путем интернет платформи које су доступне свима.

“За видео уметност и нове медије се још недовољно зна или им се не придаје адекватан друштвено-културни значај. На овај начин ствара се поље за подробније упознавање, проучавање и преиспитивање теорије, заштите и дистрибуције видео уметности и нових медија. Видеомедеја ВАЛ је неопходна како би се публика боље упознала са видео уметношћу која није доступна при првој претрази”, поручују аутори.

Међународни видео фестивал Видеомедеја је основна активност удружења, а ова у потпуности непрофитна манифестација одржава се сваке године у трајању од неколико дана.

Фестивал се састоји од такмичарског програма и различитих пратећих програма који се, у зависности од тренутне продукције и концепције, дешавају у Новом Саду.

Програм се фокусира на уметничке пројекте који користе видео и нове медије за уметничко изражавање и комуникацију.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести