Отворен 57. Октобарски салон

БЕОГРАД: У Музеју града Београда свечано је вечерас отворен 57. Октобарски салон, на коме ће у наредних шест седмица, под слоганом "Чудо какофоније", своја дела у пет простора представити 72 уметника из целог света.
Oktobarski salon/Fonet
Фото: FoNet

Градска секретарка за културу Ивона Јевтић подсетила је да је претходни Октобарски салон имао 17.000 посетилаца и додала да сада очекују много већу посећеност.

Како је навела, овај Октобарски салон обећава да буде један од најбољих до сада, додајићи да се стратегија културе Београда много променила. 

Пре четири године, наиме, буџет за културу је био 37 одсто мањи него што је сада, а резултат већег улагања, оценила је Јевтић, је и квалитет свих манифестација и рада свих установа културе у Београду. 

Фото: FoNet

За Октобарски салон, иначе, ове године је издвојено 30 милиона динара.

Вршилац дужности директора Културног центра Београда Гордана Гонцић рекла је да је за њих припрема Октобарског салона било "чудесно путовање" и да су им уметнички директори и кустоси Данијел и Гунар Кваран подарили нови поглед на свет уметности.

Она је навела и да је Октобарски салон у Београд ове године довео све савремене визуелне уметности у свој њиховој разноврсности и различитости, а да је "какофонична структура изложбе премостила националне, расне, родне, генерацијске, класне и све друге категорије". 

На Салону учествује 72 уметника из читавог света, а захваљући "Балкан пројецту" и Марији Каран биће приређен посебан догађај посвећен перформансу.

Гунар Кваран је објаснио да је концепт Октобарског салона заснован на разноврсности и да одражава светски тренд - да више не постоји доминантнан модел или покрет у уметности. 

Како је објаснио, у свету више не постоји један уметнички центар, већ мноштво у свим земљама и на свим континентима и Октобарски салон треба управо да прикаже тај диверзитет уметничког света.

Глумица Марија Каран, оснивач организације "Балкан пројецт" за промоцију савремене визуелне уметности, отворила је Октобарски салон са жељом да Београд увек сија као вечерас.

Том Сакс је у оквиру свог перформанса лансирао ракете у небо Београда, чиме ј Београд лансирао међу звезде и поставио га на сам врх света, рекла је Каран и пожелела да Београд увека сија као што је то вечерас. 

Пре отварања изложбу у Музеју града Београда обишли су премијерка Ана Брнабић и заменик градоначелника Горан Весић, који су разговарали са уметницима и похвалили концепт Октобарског салона.

Брнабић је рекла да Октобарски салон чини да Србија буде свет у малом и да су култура и уметност нешто што сваком друштву треба да буде модерно, савремено и конкурентно.

До 28. октобра публика ће имати прилику да спозна изузетну разноликост савремене светске уметничке продукције, то и на плану садржаја, али и у домену коришћених материјала, подлога, техника и језика.

Уметници свих генерација, различитог порекла и сензибилитета, почев од Ларија Бела, Ероа, Анселма Кифера, Жан-Жака Лебела, Јоко Оно, Владимира Величковића или Душана Оташевића, уметника активних од шездесетих година, па све до Атине Пападопулос, Дарје Бајагић, Маје Ђорђевић, Јелене Мијић, Паула Нимера Пежоте, Хане Вајнбергер или Урбана Целвегера, најновијих представника актуелне сцене, као и афирмисани уметници Синди Шерман, Цао Феј, Ромуалд Хазум, Фабрис Ибер, Бјарн Мелгор, Такаши Мураками, Хелен Мартен, Торбјерн Редланд, Том Сакс, Аника Ји - свако на свој начин представља део какофоније уметности.

Изложба је постављена у Културном центру Београда (Галерија Артгет, Ликовна галерија, Галерија Подроом), Музеју града Београда, Галерији Ремонт, У10 уметничком простору и у Галерији Српске академије наука и уметности. 

Предвиђен је и богат пратећи програм - јавна вођења, тематска вођења стручњака и професионалаца из области културе (историје уметности, филма, архитектуре и др), радионице за децу и младе, разговори са уметницима.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести