Отворена изложба Драгана Јанкова

НОВИ САД: Изложба новосадског сликара Драгана Јанкова "Слике" отворена је у Савезу удружења ликовних уметника Војводине.
suluv
Фото: Youtube Printscreen

Књижевник Слободан Тишма каже да је кључна реч иза крајолика на сликама Драгана Јанкова "слобода" од сваке принуде и од сваког задатка.

"Његове слике су загонетне, а благи невидљиви ветар струји сликама. Оне су и угођајне, посматрајући их осећамо задовољство. У питању је врста илузионизма. Посматрајући их тешко је не сетити се чувене Пикасове слике Радост живљења, где доминира морски пејзаж", каже Тишма.

Море је, подсећа, Драганова вечита тема.

"Заправо то је поглед на пучину, посматрање из сигурног заклона уметниковог атељеа. Слике су пуне цитата и исказа љубави, пре свега према модерној уметности која се открива као реалан утопијски простор. У питању је врста земаљског раја у коме пребива уметник који је морнар на копну, додаје Тишма.

Драган Јанков је рођен 1961. године, дипломирао је на Академији уметности у Новом Саду 1988. Излагао је на 25 самосталних и више од 200 групних изложби у земљи и иностранству. Добитник је осам награда за сликарство. Живи и ствара у Новом Саду, а члан је Савеза удружења ликовних уметника Војводине од 1988.

Изложба "Слике" може да се погледа до 29. априла.

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести