Отворена изложба "Модерна" у Легату Петра Лубарде

БЕОГРАД: Изложба "Модерна, избор радова из колекције Куће легата" отворена је у Легату Петра Лубарде на Дедињу, а поводом обележавања 15 година од оснивања.
w
Фото: pixabay.com

Изложбу, која ће трати до краја ове године отворио је градоначелник Зоран Радојичић.

В.д. директора ове установе Филип Росић каже да се нада да ће легат Петра Лубарде бити пример и за обнову других легата.

На овој изложби изложен је Избор из свих легата збирки о којима се стара Кућа Легата.

Аутор и кустос изложбе Дина Павић, историчарка уметности, одабране радове из колекције Куће легата сместила је у три целине - портрети, промене и процеси и у неколико прича чије су теме заокупирале уметнике, а које за окосницу имају идеју модерности.

Модерна је узета као временски оквир и уметничко наслеђе односно искуство које је пратило рад уметника чија су дела изложена.

Изложбу чине радови Олге Јеврић, Олге Јанчић, Недељка Гвозденовића, Ристе Стијовића, Саве Шумановића, Петра Коњовића, Марка Челебоновића, Петра Лубарде, Петра Добровића, Миленка Шербана, Милене Јефтић Ничеве Костић, Зоре Петровић, Љубице Цуце Сокић...

Изложбу ће пратити предавања о појединачним легатима, филмови о дародавцима и сликарима заступљеним на изложби, стручна вођења кроз поставку, радионице за децу...

На тај начин Кућа легата жели да подсети стручну и ширу јавност на значај уметника о чијим се делима стара, али и на значај институције легата, истичући неколико његових аспеката: претварање приватних у јавне збирке, улогу дародавца, очување и презентација културне баштине, али и важност легата као незаобилазног предмета историјско-уметничких и музеолошких проучавања.

Мисија Куће легата је да се представе уметници и дародавци Куће легата, промовише институција легата у Србији и скрене пажња на значај легата за националну историју уметности, уз ширење општег знања о најзначајним личностима наше културне историје.

Реализацију изложбе су помогли Министарство културе и информисања Србије и Секретаријат за културу Града Београда.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести