Отворена изложба "Новац и држава - сачувана прича" у Народном музеју

БЕОГРАД: Изложба "Новац и држава - сачувана прича" ауторке Весне Радић отворена је вечерас у Народном музеју у Београду, чиме ће та институција свечано обележити Дан државности.
izlozba novac, fonet
Фото: FoNet

Изложбу је отворио министар културе и информисања Владан Вукосављевић који је захвалио свима који новац намењен култури користе на доличан, професионалан и стручан начин.

"Србија је богата стручњацима из области заштите културног наслеђа и других области културе који често у у врло захтевним условима шире ентузијазам, стручност, самопрегор и на известан начин дају смисао постојања Министарства културе и информисања. Без таквих људи никакв новац и никаква министарства не би служила ничему", казао је Вукосављевић.

Он је честитао ауторки изложбе и свима који су помогли да се овај пројекат реализује.

Фото: FoNet

"Посебно ми се допао симболички јак и спретан назив изложбе који одражава дубљу историјску референцу. Држава је држава када између осталог може да ствара свој новац. Успомену на српску средњевековну државу ова изложба чува баш као што ми ту успомену треба да предамо генерацијама које ће доћи иза нас", казао је Вукосављевић.

Директорка Народног музеја Бојана Борић Брешковић захвалила је Министарству културе и информисања које је помогло реализацију ове изложбе.

Крајем прошле године нумизматичка ризница музеја обогаћена је откупом приватне збирке коју чини 251 примерак српског средњовековног новца.

Уз историјске, научне и уметничке вредности та целина пружа слику развоја српске државе од средине 13. до средине 15. века, њеног друштвеног, културног и привредног успона, као и монетарне политике и ковања новца.

Полувековни период зналачког и систематског сакупљања допринео је формирању ретке приватне колекције, која је захваљујући откупу изложбом "Новац и држава - савувана прича" постала доступна јавности, нудећи јој увид у развој вештине ковања новца средњовековне Србије.

Међу очуваним монетама посебно се истичу раритети: трахеј краља Радослава са представом Богородице, динари краљева Драгутина и Милутина са приказом краља на престолу, као и новац краљева Владислава и Душана са представом шлема.

Фото: FoNet

Пример изузетне реткости и завидне очуваности је Душанов динар са аверсним приказом царевог лика, односно његовим монограмом на реверу.

Међу најзначајнијим примерцима колекције издвајају се изузетно ретки динари последњег српског деспота Лазара Бранковића.

Изложба указује и на изузетну бригу државе за очување историјске и културне баштине, уз закључак да је њеним очувањем настављена мисија да "важне приватне колекције не пронађу путеве неповратног одласка из Србије".

Изложба ће бити отворена до 22. марта.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести