Отворена изложба Одисеја несврстаних

БЕОГРАД: Изложба “Одисеја несврстаних”, која кроз архивске фотографије приказује развој Покрета несврстаних од конференције у Бандунгу 1955. године до оснивачке конференције 1961. године у Београду, отворена је у Заводу за проучавање културног развитка.
n
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

На свечаности су пред званицама и представницима дипломатског кора из неколико несврстаних земаља, говорили директор Завода Марко Крстић и помоћник министра културе за савремено стваралаштво Радован Јокић.

Настојали смо да на прегледан начин представимо причу о развоју једне идеје, о смелом и неизвесном путу чији циљеви су превазилазили парцијалне интересе било које врсте, већ су имали универзални домет и значај, рекао је Крстић.

Према његовим речима, за данашњу Србију то је искуство "потврда могућности једне сразмерно мале земље да буде озбиљан субјект међународних односа".

Јокић је оценио да "са ове временске дистанце можемо потврдити висок степен оствареног уважавања између земаља чланица, кроз богату историју активности покрета".

Према његовим речима, управо је мотив поставке да после 60 година "кроз занимљиву ретроспективу сагледамо и преиспитамо садашње резултате политике силе у суочавању са могућностима мирољубиве коегзистенције".

Посетиоце је потом спровео кроз изложбу "Одисеја несврстаних" Матија Малешевић, магистар политикологије на Московском државном институту за међународне односе Министарства спољних послова Руске Федерације.

Изложене фотографије приказују председника комунистичке Југославије Јосипа Броза (1892-1980) током путовања и дипломатских сусрета са бројним званичницима Несврстаних, попут председника Египта Гамала Насера (1918-1970) и премијера Индије Џавахарлала Нехруа (1889-1964), или са кубанским револуционарем Че Геваром (1928-1967).

Изложба траје до 17. октобра у Заводу за проучавање културног развитка у Београду, који је њен организатор у сарадњи са Музејом Југославије, Архивом Југославије и Филмским новостима, а реализацију је омогућило Министарство културе Србије.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести