Отворена изложба "Почнимо љубав испочетка"

БЕОГРАД: Мултимедијална изложба "Почнимо љубав испочетка - Пролеће у РТС клубу", омаж музици и људима који су стварали фестивал Београдско пролеће од 1961. до 2000. године, отворена је вечерас у Клубу Радиотелевизије Србије.
њ
Фото: Pixabay.com

Отварању изложбе, коју је организовао РТС, присуствовали су неки од извођача који ће учествовати на првом обновљеном Београдском пролећу најављеном за 29. април у некадашњем Дому синдиката.

Изложба представља фестивал кроз панеле са фотографијама и текстовима о његовим извођачима, уз изложене винилне плоче и другу меморабилију.

Свечаности су присуствовали и давнашњи учесници фестивала композитори Мирко Шоуц, Радослав Граић и Раде Радивојевић, као и извођачи Бети Ђорђевић, Жарко Данчуо и Љуба Нинковић.

У обраћању председник Управног одбора РТС-а и уметнички директор фестивала Бранислав Кланшчек је подсетио да је Ђорђевић била извела на Београдском пролећу 1976. године песму Аце Кораћа "Почнимо љубав испочетка".

Према његовим речима, песма је "сама по себи била визионарска и носи јасну поруку - почнимо фестивал испочетка, дајмо нови сјај старој слави".

Музички стручњак Никола Нешковић је подсетио да је 1951. настао фестивал у Сан Рему, 1954. први Загребачки фестивал, прва Евровизија је одржана 1956. затим Опатија 1958, а Београдско пролеће 1961. године.

"Те 1961. први пут учествујемо на Евровизији, Љиљана Петровић је певала, а шеф делегације је био песник Мирослав Антић. То је било сасвим друго време... Сигурно да требају фестивали, јер су најбоља промоција музике. Зато браво, идите даље, ви сте најбољи", рекао је Нешковић.

Новинар Александар Гајовић је подсетио да је чувени радијски водитељ Зоран Модли водио и Београдско пролеће из прве ложе Дома синдиката "на свој начин".

Према његовим речима, Модли је као диџеј причао све док певачи не би почели да певају што је "изазвало ужас композитора...и никада више није водио" фестивал.

Подсетивши да су Београдска пролећа обележили Кораћ као композитор и као извођач легендарни Ђорђе Марјановић, Гајовић је рекао да настоји да велика дворана бившег Дома синдиката буде названа по Ђорђу Марјановићу.

Гајовић је подсетио и да је својевремено певач Златко Пејаковић наступао на Београдском пролећу са руком у гипсу, дан након што се оклизнуо и сломио руку испред ресторана "Шуматовац" и победио је са песмом "Ове ноћи једна жена мирно спава".

Директор ПГП РТС-а Владимир Граић је оценио да је Пролеће било "једини фестивал који је имао душу Београда шездесетих, седамдесетих и осамдесетих година" и додао да се нада да ће остати традиционално како би данашње генерације "осетити тај дух".

Београдско пролеће окупљало је популарна певачка имена као што су и Лола Новаковић, Нада Кнежевић, Душан Јакшић, Бисера Велетанлић, Љиљана Петровић, Мики Јевремовић, Радмила Караклајић и други, односно композитори попут Граића, Кораћа и Војкана Борисављевића.

На обновљеном Београдском пролећу наступиће Тони Цетински, Жељко Васић, Бојана Стаменов и Марко Тоља, Борис Режак, Кристијан Рахимовски , Мирза Селимовић, Маја Сар, Дејан Најдановић Најда, Бојан Маровић, Филип Жмахер, Лукијан Ивановић, Ладо Лесковар, Јасна Госпић, Игор Симић, Сашка Јанковић, Давор Јовановић Бојана Машковић и Борис Пинговић.

Аутори изложбе су Александра Делибашић, Лидија Јакшић и Ана-Марија Симоновић, а стручни консултант је Владимир Граић.

Изложба у Клубу РТС-а траје до 6. маја.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести