Отворена изложба Сецесија у старом језгру Земуна

БЕОГРАД: Заменик  градоначелника Београда Андреја Младеновић отворио је у Завичајном музеју Земуна изложбу „Сецесија у старом језгру Земуна“ и том приликом најавио да ће у старом језгру Земуна бити обновљен велики број фасада. 
izlozba zemun
Фото: Tanjug (video)

Изложбу је организовао Завод за заштиту споменика културе града Београда, а ауторка је  Александра Дабижић, историчар уметности и виши стручни сарадник Завода.

Младеновић, и сам рођени Земунац, истакао је да је Завичајни музеј право место за изложбу о историји Земуна, саопштио је Секретаријат за информисање града.

Он је указао и да ова изложба представља сјајно путовање кроз време на којој се могу видети различити периоди изградње Земуна, његови стилови изградње и утицаји кроз које је пролазио током своје историје.

Град Београд почео је да обнавља фасаде и ми смо само у овој години обновили око 200 фасада у централном делу града. Све то у пројектном смислу и извођењу радова надзире градски Завод за заштиту споменика културе, а у току су пројекти и за око 70 фасада у самом језгру Земуна. 

Дакле, обнова фасада биће настављена и наредне године и старо језгро Земуна биће управо место где ће се обновити највећи број таквих фасада. То је добра вест и сигурно је да ће Земун тада и лепше изгледати и добити изглед какав заслужује. Као неко ко је овде рођен и одрастао, Завичајном музеју желим још већи број оваквих изложби и да у потпуности отворимо Музеј Земуна за све посетиоце, казао је заменик градоначелника.

В. д. директора Завода за заштиту споменика културе града Београда Оливера Вучковић истакла је да изложба у првом реду истиче богато градитељско наслеђе Земуна.

Уколико хронолошки испратимо изложбу, видећемо да ове фасаде имају историјску и стилску вредност, док су на другој страни ови објекти значајни по свом споменичком карактеру. Ово је и добар пример сарадње две градске институције, Завода за заштиту споменика културе  и Музеја града Београда, коју ћемо у будућности сигурно наставити, казала је Вучковић.

Дабижић је рекла да ова изложба представља само део ризнице Београда, а да старо језгро Земуна управо представља богатство различитих стилова градње, од касног барока, класицизма до неостилова.

По мишљењу ауторке, иако врло често долази до мешања стилова на истом објекту, сецесија је значајно обележила градитељство Земуна у периоду од 1900. до 1914. године. И поред удаљености од већих културних целина, сецесија се у Земуну јавља готово истовремено као и у другим европским центрима.

Репрезентативни примери изграђени у стилу сецесије у великој мери су допринели обогаћивању духа средњоевропске културне целине коју је Земун имао. О том духу најбоље сведочи његово старо језгро које ауторка оцењује као грађевиски хомогену и компактну културно-историјску целину. 

Посебно су истакнута и анализирана најкарактеристичнија здања која су својом културно-историјском, естетском и ликовном вредношћу значајно обележила развој сецесије. 

Изложба ће бити отворена за посетиоце током новембра, од уторка до петка, од 10 до 16 часова. Стручно вођење кроз изложбу биће уторком у 14 часова.

Отварању изложбе присуствовали су и председник општине Земун Дејан Матић, истакнуте личности културног живота града и бројни грађани ове општине.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести