Отворена изложба у САНУ: Модернизам у делима из Галерије Матице српске

У Галерији Српске академије наука и уметности свечано је отворена изложба „Модернизам у делима из Галерије Матице српске” а говорили су др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске и Данијела Ванушић, помоћник министра за културно наслеђе и дигитализацију.
Пи-ар Галерија Матице српске
Фото: Пи-ар Галерија Матице српске

Изложбу је свечано отворио академик Владимир С. Костић, председник САНУ.

Овом приликом др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, истакла је:

„У неколико сегмената и тема изложбе показали смо како се то стилски, тематски и естетски развијао српски модернизам и која су то најзначајнија дела из наше колекције. Значајн број уметника, заступљених на овој изложби били су чланови САНУ, те се на овај начин указује на дубинске везе наше две установе Матице српске и САНУ“.

Фото: Пи-ар Галерија Матице српске

„Дела данас изложена пред нама представљају огледало српског модернизма, друштвених прилика у којима су настала и уметника који су стварали као и установе која их је сабрала и сачувала. САНУ и Галерија Матице српске у Министарству културе и информисања имају поузданог партнера у раду на очувању српске културе и уметности, што ће се наставити и даље“, рекла је у свом обраћању Данијела Ванушић, помоћник министра за културно наслеђе и дигитализацију.

Академик Владимир С. Костић свечано отворио изложбу речима: „Ова изложба – ово је историја. Једноставно права изложба у право време.“.

Галерија Матице српске и Галерија Српске академије наука и уметности представљају београдској јавности изложбу КОЛЕКЦИЈА КАО ОГЛЕДАЛО. Модернизам у делима из Галерије Матице српске. Изложба представља 86 уметничких дела ‒ 75 слике, 7 скулптура и 4 графике ‒  и свеобухватно илуструје српску ликовну уметност, њене узоре, опредељења и домете од последњих деценија 19. века до средине 20. века.

Кроз дела 38 аутора приказан је пут од реалистичких опредељења насталих под утицајем уметничких академија у Бечу и Минхену до окретања ка модернизмима 20. века услед одласка наших уметника на школовање и њихових боравака у Прагу, Будимпешти и коначно Паризу као центру уметничких идеја 20. века. Стога, изложба указује на развојни пут српске ликовне уметности од идеја реализма, импресионизма и симболизма до актуелних експресионистичких и интимистичких израза исказаних кроз религиозне и историјске композиције, али и теме портрета, пејзажа, акта и ентеријера.

Уз најпознатије и најрепрезентативније уметнике попут Уроша Предића, Паје Јовановића, Стеве Алексића, Ивана Табаковића, Надежде Петровић, Петра Добровића, Саве Шумановића, Милана Коњовића и Петра Лубарде са којим се хронолошки и завршава поставка, изложена су и дела можда јавности мање познатих сликара који су својом делатношћу оставили траг у историји српске уметности, али и колекцији Галерије Матице српске.

Изложбу и пратећи каталог је ауторски реализовала др Тијана Палковљевић Бугарски, у сарадњи са стручним сарадницама Јеленом Огњановић и Александром Человски, као и тимом конзерватора ГМС – Данилом Вуксановићем, Дарком Деспотовићем, Луком Кулићем и Маријетом Сидовски, и тимом Галерије САНУ.

Поред стручних вођења која ће бити реализована сваког дана у 13.00 и 18.00 сати, посетиоце очекују стручна тумачења и пригодна предавања:

Субота, 25. 12. 2021. године у 12.00 сати

Ауторско вођење др Тијане Палковљевић Бугарски, управнице ГМС

 

Субота, 15. 1. 2022. године у 12.00 сати

Ауторско вођење Јелене Огњановић, кустоскиње ГМС     

 

Среда, 19. 1. 2022. године у 18.00 сати   

Предавање проф. др Јелене Тодоровић, историчарке уметности

 

Субота, 29. 1. 2022. године у 12.00 сати

Ауторско вођење Јелене Огњановић, кустоскиње ГМС     

 

Среда, 2. 2. 2022 године у 18.00 сати

Предавање проф. др Симоне Чупић, историчарке уметности     

 

Субота, 12. 2. 2022. године у 12.00 сати

Ауторско вођење др Тијане Палковљевић Бугарски, управнице ГМС 

 

Среда, 16. 2. 2022. године у 18.00 сати

Разговор о колекцијама

Учествују: проф. др Никола Крстовић, музеолог, мр Неда Кнежевић, директорка Музеја Југославије и др Тијана Палковљевић Бугарски, управница ГМС.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести