Отворена посебна изложба о племенитим људима 1915. године

НОВИ САД: У Архиву Војводине отварена је „Авантура на Балкану 1915.-слике-успомене-сећања“.
1
Фото: vojvodina.gov.rs

„Познати српски књижевник Јаков Игњатовић је у своје доба рекао, да се нада да ће доћи доба када ће се потомци сећати својих учеитеља и чуваће спомен њихов као скупоцени аманет“, рекла је покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић отварајући изложбу.

Међу такве, заслужне врле Србе спада и Михајло Пупин, подсетила је секретар Милошевић и додала да је он остао везан за отаџбину својих предака и за народ из ког је поникао.

Ова изложба је и прича, како каже Драгана Милошевић, о др Дагласу Долту, који је оставио јединствено сведочанство времена. Реч је о 1915. години, и укрцавању на прекоокеански брод и пут ка Србији, у пуном јеку Великог рата. Тада је, 24 младих људи, на позив проф. др Михајла Пупина напустило престижан Колумбијски факултет како би помогли унесрећеним Србима, ризикујући споствене животе. Она је истакла да је ово прича о великим и племенитим људима у ратним и тешким временима, сведочанство једног времена, које смо дужни да памтимо и као такво, сачувамо у сећањима.

„Због свега тога, дужна сам да вам у име Покрајинске владе и ресорног секретаријата честитам на одлично организованој поставци“, рекла је Милошевићева и додала да посебно честита ауторки Љиљани Дожић, што је оваквом активношћу увезала још један диван догађај, који је у вези са обележавањем стогодишњице од завршетка Првог светског рата и исто толико од присаједињења војвођанских области Краљевини Србији.

Фото: vojvodina.gov.rs

Директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић је рекао да је захваљујући постојању вишемилионске збирке докумената које похрањује Архив, и захваљујући открићу докумената и списа из 1915. године од др Дагласа Долта настала књига, као његов дневник, а данас и изложба посвећена овим дивним, храбрим и изврсним америчким момцима.

Присутнима су се обратили и ауторка изложбе Љиљана Дожић и историчар Саша Адамовић, а свечаност су увеличали ученици –чланови хора Гимназије „Јован Јовановић Змај“.

Фото: vojvodina.gov.rs
Фото: vojvodina.gov.rs

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести