Париз: Полиција сузавцем на демонстранте против Поланског

ПАРИЗ: Француска полиција данас је испред дворане у којој се додељују француске филмске награде Цезар испалила сузавац на демонстранте који су се окупили у знак протеста због режисера Романа Поланског, чији је филм један од номинованих за награде.
roman polanski
Фото: Youtube Printscreen

Филм Поланског "Официр и шпијун", о познатој афери Драјфус која је потресла француско друштво крајем 19. и почетком 20. века, номинован је за 12 награда Цезар.

Како је јавио Ројтерс, испред дворане у којој се одржава свечаност учесници протеста носили су транспаренте с натписима "Индустрију која штити силоватеље треба да буде срамота".

Пре две недеље цео одбор Академије Цезар, француског еквивалента америчком Оскару, поднео оставку због таласа критика јер је филм Поланског номиновао за 12 награда.

Одлука да се филм Романа Поланског нађе у конкуренсији изазвала је негодовање феминистички група и довела до позива на бојкот.

Пољско-француског режисера траже у САД због силовања 13. годишње девојчице 1977. године.

Полански је напустио САД током трајања суђења.

Ројтерс наводи да је Полански у више наврата негирао оптужбе за силовање, као и да је сама жртва Саманта Гејмер стала у његову одбрану.

Нисам била толико трауматизована као што би сви мислили да би требало да будем, рекла је Гејмерова једном приликом новинарима, пренео је Ројтерс.

Полански (86) је рекао да неће присуствовати овогодишњој додели Цезара у Паризу, наводећи да страхује да ће га учесници напасти, додаје британска агенција.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести