Перформанси, презентације, предавања на Конденз фестивалу

БЕОГРАД: Конденз, фестивал савременог плеса и перформанса, 12. по реду, одржаће се од 23. октобра до 4. новембра на више локација у Београду у организацији Станице - Сервиса за савремени плес, каже за Танјуг Маријана Цветковић - менаџерка Станице, сервиса за савремени плес.
e
Фото: pixabay.com

Како је Цветковић напоменула овогодишњи програм у фокус интересовања ставља неколико кључних тема, обрађених кроз перформансе, презентације, предавања и разговоре.

"Фестивал ће, 23. октобра у 20 сати у Културном центру Град, отворити представа "Ефемерне конфесије" сонгови о декаденцији, кризи очинства и алкохолу, пост-кабаретски музички игроказ који се опире канонима, категоријама, шаблонима и патернима", казала је Цветковић.

Према њеним речима, досадашња издања фестивала настајала су о организацији независне плесне сцене у Србији која нема готово никакву подршку културних власти у нашој земљи.

"Овај фестивал и сви програми који се одржавају током године, које организује Станица - Сервис за савремени плес са својим партнерима, настају јер смо научили да опстајемо без икакве институционалне подршке", казала је Цветковић и наглашaва да је Конденз једини фестивал у Београду који пружа увид у трендове у експерименталне праксе савременог плеса које настају и код нас и у свету.

"Београд нема свој плесни центар и место где се редовно играју представе савременог плеса. Наш фестивал показује нове токове и идеје у експерименталним праксама у области савременог плеса" казала је Цветковић.

Како каже једна од главних тема која се проблематизује на фестивалу тиче се питања рада.

"Покушаћемо да расветлимо околности и услове рада у савременом плесу. Интереује нас под којим условима се уметници ангажују и да ли они имају минимум услова за свој рад и уметничко стваралштво", казала је Цветковић и додала да ће у фокусу фестивала и бити положај жене у области културе.

"Разовараћемо о једнаким шансама за жене у сфери савременог плеса и могућностима за рад и пристојан живот. Кроз перформансе и остале форме изражавања на фестивалу бавићемо се и питањем qyeer тела у савременом плесу и покажемо да тема не треба да буде на маргинама наше уметности и културе", навела је Цветковић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести