Певање уз гусле уписано на Унескову Репрезентативну листу

БЕОГРАД: Певање уз гусле уписано на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства.
Gusle Ravno Selo/Jutjub
Фото: Youtube Printscreen

Одлука је донета данас на седници Унесковог међувладиног комитета за очување нематеријалног културног наслеђа на Маурицијусу

На ту листу Унеска претходно су уписани "коло" 2017. и "слава" 2014. 

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић каже да је то доказ да је један од битних делова дубоког српског културног језгра препознат од стране Унеска.

"Наша традиција и обичаји постају део светског културног наслеђа и то јесте и у симболичком и у фактичном смислу веома важна ствар", изјавио је Вукосављевић Тањугу након свечаности отварања Културног центра Србије у Пекингу која је и започета наступом гуслара Раше Вучинића.

Певање уз гусле је, наглашава министар, део нашег националног и културног идентитета дугог трајања.

"Српска култура је слојевита што је последица преплитања различитих културних кругова, али је, с друге стране, и самосвојна, аутентична, аутохтона. Нема сасвим аутономне културе. Прича о култури је прича о културним преносима и разменама које дуго трају. Српска култура је као и све друге културе прво морала да прима зрачења са стране, да би та зрачења могла да преноси даље. Културе утичу једна на другу, обогаћују се, оплемењују и мењају и културно наслеђе чини темељ и данашње савремене културе", нагласио је Вукосављевић.

Министар је рекао да је однос према културном наслеђу Србије добар, али да постоје бројне потребе када је реч о конзервацији, реконструкцији, представљању и дигитализацији.

Одлуку о упису гуслања донео је данас Унесков Међувладин комитет за очување нематеријалног културног наслеђа, на свом 13. редовном заседању које се одржава на Маурицијусу. 

Министарство културе и информисања је 2016. године препоручило надлежној стручној комисији номиновање гуслања на Унескову листу. 

Номинацијски досије припремио је Центар за нематеријално културно наслеђе при Етнографском музеју у Београду у сарадњи с Музиколошким институтом САНУ и уз подршку Савеза гуслара Србије, гусларских удружења, појединаца, локалних самоуправа, институција, невладиних организација и стручних удружења. 

Претходно су на Унескову листу уписани слава и коло.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести