Пиштало: Истина је добродошла промена

БЕОГРАД: Књижевник и професор Универзитета Вустер Владимир Пиштало изјавио је вечерас да би истина била добродошла промена када је реч о Косову и да је неопходан прави дијалог који би укључио читаво друштво.
vladimir pistalo, Agora
Фото: Агора

Пиштало је за ТВ Н1 рекао и да сматра да за Косово не постоји дефинитивно решење, додавши да је с новом администрацијом САД то питање постало отвореније.

За седницу Скупштине Србије о Косову, коју је већи део опозиције бојкотовао, рекао је да делује да је све “повезано с невидљивим и непознатим планом који треба подржати”.

Некада има ситуација у којима би истина била добродошла промена, и прави дијалог који би укључуо читаво друштво, казао је Пиштало.

У својој новој збирци есеја "Значење џокера" Пиштало пише и о феномену пропаганде, односно "вођеним перцепцијама".

У друштву постистине, како је објаснио, имамо собе одјека, односно да људи говоре само са себи сличнима, што значи да нема дијалога.

Увек сам имао сумње да друштвене мреже ослобађају критичку реч, али оне нас враћају у собе одјека, јер идемо само на сајтове који потврђују наше мишљење, истакао је.

Пиштало је истакао и значај хумора, подсетивши да речи хуманост и хумор долазе из истог корена.

Хумор је најкраће растојање између двоје људе. Где год је смех, ту се смањују растојања, објаснио је Пиштало.

Подсетио је да су карикатуре Предрага Кораксића Коракса и Душана Петричића деведесетих година биле толерисане иако се сигурно нису допадале тадашњем режиму, те да данашња власт, забраном изложби карикатуриста, пуца себи у ногу.

Забраните једну безазлену ствар, и онда имате 30.000 људи на улици, навео је Пиштало, истичући да је управо ароганција власти довела до протеста.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести